Нови книги
Два вида истина: Роман / Майкъл Конъли

Хари Бош се завръща като доброволец, работещ по стари случаи в Сан Фернандо. Той е повикан в аптека, където е убит фармацевт, и заедно с местната полиция пресява уликите, водещи към черната търговия с лекарства.

Междувременно стар случай от времето на Бош в Ел Ей се подновява и започва да го преследва. Убиец, който отдавна е в затвора, твърди, че Хари го е обвинил несправедливо, и като че ли има нови доказателства по случая. Бош не е в добри отношения с бившите си колеги и те не са склонни да му помагат. Трябва сам да брани репутацията си и да задържи убиеца зад решетките.

Двата случая, привидно несвързани, се оплитат като бодлива тел. Бош открива, че има два вида истина: една, която те освобождава, и друга, която те погребва в мрака.

Конъли остава в елитната група с новия Хари Бош!
Буклист

 

Оксиморон. Нечовешки роман / Михаил Вешим

 

Нечовешки роман. С много хумор. История с илюстрации от Иван Газдов.

Poмaнът ce нapичa „Oĸcимopoн“.
Πoдзaглaвиeтo e „нeчoвeшĸи poмaн”. Toвa cъщo e oĸcимopoн. (Kaĸвa тoчнo e тaзи cтилиcтичнa фигypa, щe пpoчeтeтe в ĸнигaтa. Aĸo нe чeтeтe ĸнигaтa, oбяcнeниeтo гo имa в Уиĸипeдия.)
Oĸcимopoн e, зaщoтo poмaнитe ce пишaт зa xopaтa. Дopи poмaнът дa e зa ĸoн, мyxa, cлoн или ĸyчe, тoй нямa дa ce чeтe oт ĸoн, мyxa,cлoн или ĸyчe, a oт xopa.
Toecт – вceĸи poмaн e чoвeшĸи.
A тoзи – нe.
Toзи e зa ĸoмпpoмиcитe. Koитo пpeвpъщaт чoвeĸa в нeщo дpyгo. B нeщo cтpaннo. Πpoeĸтиpaнo, гeннo-мoдифициpaнo и мyлтиплициpaнo.
B Xeĸтop - тoвa e гepoят нa poмaнa.
Koй e Xeĸтop?
Eдин ĸoмпpoмиc. 
Πpeз живoтa cи нaпpaвиx дocтa ĸoмпpoмиcи. Дopи ги paздeляx, cпopeд cлyчaя: нa мaлĸи и гoлeми, нa cъщecтвeни и нecъщecтвeни, нa peвoлюциoнни и eвoлюциoнни, нa дoпycтими и нeдoпycтими.
Гюcтaв Флoбep бил ĸaзaл:”Maдaм Бoвapи- тoвa cъм aз”.
Бeз дa cъм Флoбep, щe ĸaжa ĸaтo нeгo:”Xeĸтop – тoвa пoняĸoгa cъм aз”.
A виe?

 

Бъдещето на човечеството : научна литература / Мичио Каку

Заселването на Марс, междузвездните полети, безсмъртието.

 

Много скоро човечеството ще започне да се разселва извън пределите на Земята. Това не е просто възможност, а необходимост - климатичните промени, изчерпването на ресурсите, евентуалните бъдещи катастрофи, всичко това ще ни принуди да напуснем своята планета. Един ден ние ще заживеем сред звездите.

Световно известният физик и футурист Мичио Каку разказва подробно и увлекателно как хората могат постепенно да изградят устойчива цивилизация в космоса. С присъщото си въодушевление той ни показва, че научната фантастика се превръща в реалност: невероятните постижения в областта на роботиката, нанотехнологиите и биотехнологиите ще ни помогнат да построим градове на Марс; близките звезди може да бъдат достигнати с помощта на миниатюрни космически кораби, които се движат чрез лазерни лъчи; а един ден технологиите навярно ще позволят на човека да се освободи напълно от физическото си тяло.

С много ентусиазъм и усет за удивителното д-р Каку ни отвежда на вълнуващо пътешествие в бъдещето, когато звездната орис на човечеството може да стане реалност - и хората може дори да постигнат безсмъртие.

 

Бьорнстад: Роман / Фредрик Бакман

Фредрик Бакман е автор на дълбоко човешки романи. Всяка негова творба е внимателно и деликатно написана и ни въвежда в емоционалните светове на хора, които иначе навярно бихме подминали в реалния живот. 
„Бьорнстад“ е неговият неоспорим шедьовър.
New York Journal of Books

Какво означава един отбор за малък град насред гората?
Какво означава спортът за едно семейство?
Какво означава един-единствен мач за хора, които се борят за оцеляването си?

Всичко. Означава чисто и просто всичко.

Хората казват, че Бьорнстад е умиращ град. Разположен дълбоко в гората, той бавно се смалява и притихва. Но там долу край езерото силни светлини огряват една ледена пързалка. И точно заради нея жителите на града вярват, че утре ще е по-добре от днес. Младежкият хокеен тим е на полуфинал – ако спечелят първенството, Бьорнстад отново ще получи шанс да се развива. Всички надежди и мечти сега лежат на раменете на шепа безстрашни тийнейджъри с пламък в очите.

И точно това напрежение избива в акт на насилие, който разтърсва всички. Предопределената приказка за героите от малкото градче, които надскачат себе си и очакванията на цялата нация, не отвежда вън от гората.

„Бьорнстад“ е голям роман за малко място с красиви мечти, както и за ужасните неща, които правим понякога, за да успеем. Той е сага за спорта и семейството и за това докъде сме готови да стигнем, за да предпазим децата си. И за смелостта, която е нужна, за да се изправиш срещу всичко, за което си мечтал – и да кажеш истината, независимо от последствията. Независимо от всичко.

 

Лара : Роман / Ния Йотова

Емоционална като песен на Queen, хапливо откровена като Кари Брадшоу, многолика като всяка жена, хаотична, като времето, в което израства, и неподправено истинска като самата себе си. Запознайте се с Лара от „Лара“. Това е роман, който може да ви ядоса, да ви зарадва, да ви разсмее, но няма да ви остави безразлични.

 

Лара има съпруг, две деца, три гардероба с рокли и кратък списък с убеждения, които следва. Няма задръжки, когато споделя. Разказва откровено за детството, за изневерите, за всички свои страхове и многобройни грешки. 
Ще обикнете Лара. Ще я презирате. Ще обичате да я мразите. Може би понякога дори ще откривате частица от зеления й поглед срещу вас в огледалото. Защото Лара иска всичко – да е прекрасна майка, стихийна бизнес дама, страстна любовница и любяща съпруга – роли, за които скрито или явно мечтаят милиони жени по света. 
„Лара“ ще ви преведе през трийсет и девет години от един живот, който се случва между Австралия и България, между дома и офиса, между семейното легло и хотелски стаи в Барселона, между „какво ще кажат хората“ и „какво искам аз“. Ще ви върне назад към годините на „Шатовалон“ и образцовите домове и ще ви накара да погледнете напред с усмивка. Ироничен, неподправено истински и хапливо откровен, „Лара“ не е просто „женски“ роман, той е роман жена – многолик, хаотичен, изпъстрен с противоречиви настроения и много любов. Роман, в който има всичко.

 

 

© iLib  Прима-Софт