Събития
Венета Арахангелова в родния град Панагюрище

Вчера 18 юни, въпреки високите температури, Читалнята за възрастни отново се напълни с жадни за поезия читатели. Гост на библиотеката беше прекрасната поетеса, наша съгражданка Венета Арахангелова, а академик Марин Кадиев по своеобразен начин представи авторката.

 

„Венета Арахангелова предизвиква всеки, докоснал нейния изящен стих да влезе в несъгласие със самия себе си, да надхвърля битово-материалното в действителността, да преодолява несъвършената си човешка природа и да оправдава и доказва градивното си човешко предназначение.“ /Акад. Марин Кадиев/

 

Венета Архангелова е родена в гр. Панагюрище. По професия е геодезист. Работи в община „Родопи“ – Пловдив. Издала е седем стихосбирки – „Разсъмва се“, „Цветя в пепелта“, „Орис“, „Светъл мрак“, „Пропасти и висини“, „Самодивски огньове“ и “Небесна жар”. Пише предимно социална и гражданска поезия, но не липсва и интимна лирика. Носител е на национални награди за поезия. Член е на СБП.

 

Литературната вечер бе част от събитията, включени в Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“, организирани  за осма поредна година от Община Панагюрище.

 

 

ЛОЗА

 

Вдигни за мене чашата си пълна!
Повикай ме, за миг ще долетя.
Във мен лоза божествена покълна
и щедро от ширата си разля.

 

Изпивай ме, изпивай ме до дъно!
Денят набъбва в облаци от страст.
Във топлите им пазви да потънем
с пиянството на есенен екстаз.

 

Дори да кипнат в ревност небесата,
да ни разпънат, да ни прокълнат,
изпий до дъно сока на лозата -
молитва, благослов и благодат.

 

 

Още снимки ТУК

 

Делчо Стефанов представи новите си книги

 

 

 

На 6.06.2019 г. гост на библиотеката беше нашият съгражданин  Делчо Стефанов Гороламов, който представи новите си книги „Славни предци” и „Достойни прадеди”.

 

Въпреки, че повечето от присъстващите почитатели на поезията познават автора, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев ни запозна с неговата биография. 

 

Той е автор е на множество книги за панагюрци, участници в Априлското въстание – „Април 1876“, „Огнен кръст“, „Огън в Панагюрище“, „Милост за Райна Княгиня“, „Ильо Войвода“, „Национално-освободителното движение в България“ и други.

Делчо Стефанов Гороламов е роден през 1932 година в град Панагюрище. Завършва средно образование в родния си град. По-късно завършва висше образование в литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Работи в издателствата на различни вестници в град Пловдив, но никога не губи здравата връзка с панагюрските си корени.

 

Делчо Стефанов също каза няколко думи за себе си и за приятелството си с поета Пеньо Пенев. Прочете свои стихове и отговори на зададените му въпроси.

 

Срещата завърши с пожелания за здраве, нови творчески успехи и запазване на възрожденският му дух и родолюбие, и обещание за бъдещи срещи с читателите на библиотеката.

 

 

Виж още снимки ТУК

Национална библиотечна седмица 2019 г.

      И тази година Общинска библиотека „Стоян Дринов” се включи в Националната библиотечна седмица

      За пореден път бяха организирани различни мероприятия за популяризиране на библиотеката и четенето.

 

     Седмицата започна на 7 май с творческа среща с Мадлен Алгафари. Авторката представи своите 12 книги и даде възможност на присъстващите да й зададат своите въпроси, на които тя отговори с удоволствие. Срещата завърши с много снимки и усмивки.

 

    На 8 май в Деня на отворените врати, наши гости бяха първокласниците от СУ „Нешо Бончев”, водени от тяхната учителка Веселина Домусчиева. Децата посетиха библиотеката за първи път, запознаха се с правилата на обслужване и станаха наши читатели.

 

    На 9 май – Залата на Читалище „Виделина” едва побра желаещите за среща с най-популярния влогър Слави Панайотов. Той с удоволствие разказа за себе си и се опита да се снима с всеки, който пожела.

 

    На 10 май – петък трябваше да се състои срещата с Христина Панджаридис и представянето за първи път на романът й за юноши „Часовникът, който върви назад”, но поради слабият интерес и дублирането с други културни събития, бе отменена. Въпреки това авторката сподели с библиотекарите и малкото посетители някои интересни факти около написването на романа.

 

    Седмицата завърши на 13 май с откриването на изложбата от картини на д-р Станислав Бадаланов и на д-р Димитър Кочев.

 

 

 

Виж снимки от седмицата ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК

 

Димана Йорданова гостува в Панагюрище

На 12 април наш гост беше поетесата Димана Йорданова, която за първи път е в Панагюрище.

 

Димана Йорданова е родена през 1986 г. във Велико Търново. Пише от 6 години. Завършва гимназия с профил „Изобразително изкуство“, а по-късно следва „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Носител на Първа награда от Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016“ и от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях.“

 

Тя е дръзка, непримирима, не взема себе си или живота на сериозно.Обича котките и децата. Част е от новото лице на българската литература. За себе си пише, че е кръстена на Димана от романа на Блага Димитрова „Пътуване към себе си“, която не е главна героиня, а сянка.

 

Срещата премина в приятелски разговор и четене на част от стиховете, които докоснаха публиката. След края на представянето й гостите имаха възможност да си закупят книги  и  да получат автограф с послание, и да поговорят с нея.

 

Виж още снимки ТУК

 

 

Любомира Видева и стихосбирката й "Сюжети"

На 1 Март, от 17.30 часа, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ младата поетеса Любомира Видева  представи новата си стихосбирка Сюжети” .

 

Тя е  момиче, в което живеят две жени, позитивно, усмихнато и наивно. Търси щастието в дребните житейски ситуации и пази детското в себе си. Писането е нейната страст и нейният пристан. Затова създава и втория образ под името Любел Дякоf, чрез който представя своето творчество пред света. 

 

Макар и пред малко читатели, но изпълнени с интерес, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев  представи поетесата и нейната книга. С много емоция Любомира Видева прочете свои стихове, под нежните звуци на китарата на Михаил Караиванов.

 

Вечерта премина в приятелски разговор между автор и аудитория, след което желаещите си закупиха книгата със специално послание и пожелание за нови срещи.

 

 

        Още снимки ТУК

 

 

Вечер на изкуствата

 

             На 7 февруари в библиотеката се проведе Вечер на изкуствата, която събра на едно място много приятели на книгата, на музиката и на живописта.

 

Вечерта започна с откриване на изложба-живопис на младата панагюрска художничка Нели Терзийска и продължи с представяне на новата книга на Димитър Пенчев „От дузпа в тъч” , финансирана от Община Панагюрище по проект  „Панагюрище – духовност и творчество в едно”.

 

Димитър Пенчев е роден на 15.02.1967 г. в село Бъта, област Пазарджик. Завършва средното си образование в Техникума по минна промишленост „Иван Манев” в град Панагюрище, където понастоящем живее със съпругата си и двете им деца. Работи в Минно-обогатителен комплекс Асарел-Медет"

С много чувство за хумор Стефан Рапонджиев представи автора и неговото творчество, като двамата с него прочетоха част от новата книга и накараха публиката да се посмее от сърце.

 

Специален гост на събитието беше Ива Спиридонова – редактор на книгата, която сподели:

Димитър Пенчев провокира, забавлява и, без претенции за универсалност, споделя своята натрупана мъдрост. Тази книга е покана за разговор. С теб самия. И напомняне, че, съгласно ефекта на пеперудата, една твоя усмивка може да предизвика лавина от милиони други.“ 

 

Между забавното прочитане на част от епистоларните монолози в книгата, младите музикални изпълнители Виктория Манева и Димитър Инчев внесоха допълнително настроение и удоволствие от вечерта.

На края на вечерта Димитър Пенчев раздаде автографи на всички, които закупиха неговата книга „От дузпа в тъч”.

 

 

виж още снимки ТУК

  

 

Теодора Тотева и новата й стихосбирка "Преди тишината"

На 18 януари, от 17.30 часа, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ младата поетеса Теодора Тотева представи новата си стихосбирка „Преди тишината” .

 

Въпреки че е само на 25 години, зад гърба си Теодора Тотева има още един поетичен сборник – „Голи стихове”, издаден през 2015 година. „Преди тишината” излезе през 2018 година.

Тя е млада, много млада, а стиховете й търсят неща  нетипични за младите. Стиховете й водят  до  размисъл за вселената, времето, което чертае върху телата ни, вечността, молитвата, Бог, смъртта, душата…

Теодора Тотева е завършила журналистика във Факултета по масови комуникации в Софийския университет. Пише стихове, откакто се е научила да чете.

 

Пред събралите се ценители на словото директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи авторката и й даде възможност да прочете свои стихове от новата си книга.

Литературната вечер бе със специалното участие на група „Modica“, с вокалист Нонка Маслева, която със своите тематични изпълнения помогна още повече за доброто настроение на публиката.

 

Вечерта завърши с раздаване на автографи на всички, който си купиха стихосбирката „Преди тишината”.

 

Снимки от срещата ТУК

 

Благовеста Касабова и книгата й "Баба Тонка"

 

В четвъртък на 22 ноември в читалнята за възрастни представихме книгата на Благовеста Касабова –„Баба Тонка”, животоописание.

 

Книгата е от поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”. Авторката бе официално представена от писателя и председател на Съюза на българските писатели – Боян Ангелов. Той изказа своите впечатления от книгата, която е художествено документална и се чете, като роман. С думите : „Ние сме изтъкани от родолюбие” , мнението на Ангелов за нашия град, отвори темата за борбите за освобождение и героите и героините, чиито спомени ще пазим в паметта си и книгите за тях.

Благовеста Касабова разказа повече за самата творба. През 1990 година, работейки в издателство Народна младеж пише и издава книга за баба Тонка в 80 стр.. Оскъдни са материалите за нея. Авторката не се отказва и през следващите години продължава да изследва живота на българската майка героиня и през 2017 г. пише и издава настоящата книга. За баба Тонка и нейното себеотрицание и героизъм Касабова разказа с вълнение и преклонение.

Академик Благовеста Касабова е писала и за други забележителни български жени  - Мара Белчева, Калина Малина, Фани Попова-Мутафова.

 

Един от специалните гости на срещата бе актьорът Георги Радомиров, режисьор на „Дългата коса”, филм посветен на баба Тонка Обретенова. Пред нас  той сподели своите спомени от 1976 г., времето на създаването му.

Още един специален гост- местния певец Цвятко Ценов огласи библиотеката с песен за Панагюрище.

 

С приповдигнат дух , топлина и време за преклонение пред величието на светли български имена премина срещата ни.

 

Виж снимки от срещата ТУК

 

На разходка из България с Румен Стоичков

На 15 ноември в Панагюрище и библиотеката ни гостува журналистът радиоводещ от  БНР Румен Стоичков. Той има 22 годишен стаж в предаването „Нощен хоризонт”. В последните години обикаля България, прави репортажи и пише пътеписи.

Пред малка на брой аудитория Румен Стоичков представи най-новата си четвърта книга „Сърце на длан” и предшестващите я „Някъде там”, „Из стръмнините на България” и „Преди забравата”. В книгите си той разказва за една различна България. Показва онези кътчета от страната ни – малки обезлюдяващи селца и хората в тях, които разчитат на корените, труда и вярата си. Книгите му представляват своеобразни пътеводители из най-отдалечени и вече почти забравени от държавата ни населени места. Това са места пълни с история и артефакти, ценни с традициите, говора и самобитността си.

През времето, в което протече срещата с автора се обогатихме с ценните географски, исторически и етнографски негови познания. Проличаха и добрата му памет, богат житейски опит и лекота на изказа. Попътувахме с него из цяла България и скритите й богатства. Като един истински екскурзовод, заел се с Краеведческа дейност, чрез снимков материал и звукозаписи той ни въведе (почти, като на живо) в един малък свят с Големи хора (възрастни наши сънародници) истински стожери на Българската идентичност. Изстрадалите отрудени селяни имаха на какво да ни научат. Благодарение на живата връзка на журналиста се докоснахме до едни истински силни духом хора. Макар откъснати от света, без училища и читалища и снабдявани с хляб – по веднъж, най-много три пъти седмично, тези хора не само оцеляват, а с радост посрещат гости и са щедри, с готовност раздават всичко, което имат и сами произвеждат. С историите на Стоичков  за тези села (отчуждени  от икономически устроените  градове) и техните хрисими жители, запазили вярата си и църквите си, от една страна се натъжихме, а от друга се поучихме.

Румен Стоичков ни разказа свои неповторими преживявания с тези човечни и смирени хора, на които искрено самия той се възхищаваше. Сподели пред нас различни традиционни техни порядки, толерантността между религиите при смесеното им население, автентични снимки и документи, исторически факти, сгради, местности и характери, на които се е натъкнал, като находки.

Даде ни за пример селища, като Бръшлян и Делчево, които от същите изнемогващи, обезлюдяващи села, благодарение на находчиви предприемчиви селяни и кметове, вече процъфтяват, като национални и световни туристически дестинации.

По време на срещата, която от монолог  по някое време се превърна в диалози между автора и гостите, се споделиха преживявания и се родиха идеи за посещение и документиране на още такива закътани места из страната ни. Зададоха се интересни въпроси, на които писателя- журналист с готовност отговаряше.

Накрая желаещите си закупиха от книгите с автограф за спомен от автора и поеха в ръцете си частици от една застаряваща и отрудена, но мъдра и автентична България.

 

 

Виж снимки от срещата ТУК

 

 

Тихомир Иванов и Пътят на събуждането

 

Когато не отиваш до „Камино” , пътят му може да дойде до теб.

 

Във вторник вечер на 30 октомври в читалнята , която се напълни с жадни за духовност наши гости извървяхме заедно и индивидуално „Камино. Пътят на завръщането”, книгата на младият писател Тихомир Иванов.

Посрещнахме госта си по панагюрски, с помощта на Вокална група „Китка”, които рецитираха, пяха и му поднесоха букет цветя  в ръка, за да може Тихомир да се почувства, като у дома си. 

 

Tиxoмиp Ивaнoв e poдeн в гр. Чиpпaн. Имa бaĸaлaвъpcĸa cтeпeн пo тeлeвизиoннa жypнaлиcтиĸa oт CУ „Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи“ и мaгиcтъpcĸa cтeпeн  „Пpoдyцeнт в eĸpaннитe изĸycтвa“ oт HATФИЗ.

 

Нашият град е вече 50-тата спирка на 33 годишният Тихомир с първата му книга. Практикувал е журналистика 9 години в една от водещите български медии, преди да предприеме пътешествието си до град Сантяго де Компостела в Испания. Поклонническият път до олтара на Свети Яков Зеведеев  станал вече толкова популярен , като „път към себе си” Тихомир започва на 13 септември 2013 година, петък. Провокиран е от трудностите, които среща по пътя си - лични, семейни, професионални. Той започва да обръща внимание на знаците и провокациите около себе си и приема възможността за това пътуване, с помощта на свой колега журналист. Маршрута, по който тръгват започва с Рим и Ватикана, след това от Италия  достигат до Испания с железопътен транспорт, преди да започне истинският поход.

Освен, че скромната ни читалня се напълни и „ се пукаше по шевовете” от присъствие, умовете и сърцата ни също се изпълниха. Веднъж с полезната информация и снимките на физическия пътешественик Иванов и втори път с една приятелска положителна, изключително откровена личност. Тихомир посрещаше всеки наш гост, като свой приятел и се ръкуваше и запознаваше с хората. Ето това е пътят според нас. От една страна с уважение към своята душевност, а от друга - с уважение към хората до теб. Словоохотливият и комуникативен Тихомир, говореше живо с публиката си. Някои от гостите ни бяха с готовността и желанието за този път и нуждата от подготовката си за него, а други две дами, наши съгражданки, вече минали маршрута, подсилиха емоционално атмосферата със съпреживяното си по пътя до Сантяго.

Беше ни топло, емоционално. Имаше въпроси. Тихомир отговаряше на всички тях или буквално или с отношение, с което ни показа, че още върви по Пътя. Той сподели, че първото, което е разбрал от пътешествието е „Кой не е” и следва самоопознаването. Показа ни с отношение, че този Път е индивидуален за всеки и не спира през целият ни съзнателен живот. Призова ни. „Търсете знаците, те са навсякъде.” „Не се изгубвайте в Егото си”, бъдете свободни.  Да, Тихомир е изчистил Егото си. Все пак носи своят Аз, като типичен представител на зодията си – Овен, до толкова, че да има смелостта да бъде искрен,  със самочувствието на писател, макар и прохождащ, да посети 70 български града (неговият план е такъв) и да представя книгата пред  пълни аудитории. Едновременно с  това  да е приятелски и открит, като човек.  

На един от зададените му въпроси, който възникна в реда на разговора: „Кои маски на Егото у теб паднаха по пътя?” Като пример: маската на шут, маска на контролиращ, маска на спасител и т. н. Той не отговори буквално. Той просто нямаше маски пред нас.

След написването на книгата Тихомир е поел по още един нов път. Учи Психология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”.

След продължителната среща - разговор, желаещите се докоснаха още веднъж до автора, купувайки книги за себе си и за подарък на приятели. И получиха автограф от един истински пътешественик, устремил се към духовните светли пътища, на знанието и любовта, с лицето на човещината и разбирането  - към себе си и към другите.

Благодарим от сърце! И попътен вятър на будният Тихомир Иванов!

 

 

Снимки от срещата виж ТУК

 

© iLib  Прима-Софт