Събития
Музикална среща с Ина Иванова

На 16 февруари в читалнята за възрастни бе представена авторката Ина Иванова и нейни три книжки – стихосбирката „Малки букви” и две с разкази – „Името на неделята” и „Летящ акордеон”.

 

 

Ина Иванова живее в Пловдив. Завършила е Българска филология. Публикувала е в сп. „Родна реч”, сп. „Глоси” и „Литературен вестник”  в електронните издания „Литернет”, „Public Republic”, ‘’Литклуб” и „Кръстопът”, както и в сборниците „Друга вода” и „6+”. Член е на пловдивската Поетична академия „Добромир Тонев” от създаването й и на Дружеството на пловдивските писатели.

 

В петък вечер пред панагюрската аудитория се изявиха и музиканти от група Модика – приятели на авторката с популярни български рок парчета в изпълнение на певицата с кадифения глас - Нонка Маслева. Музиката и прочетените произведения бяха в пълен синхрон, а мекия нежен глас на писателката ни накара да се захласнем.

 

Ина Иванова сподели : „Всеки един мой стих е разказана история. Дали съм добър писател не мога да кажа, но съм добър читател. Добрата книга те кара да съпреживяваш, тя е метода, с който да се повдигнеш на пръсти. Книгата е 3D преживяване, има вкус, мирис. С нея преживяваш собствените си състояния по друг начин.”  Тя цитира и писателят Труман Капоти – „Аз вярвам повече в ножиците от колкото в молива.”, подкрепяйки го в твърдението с нейният начин на писане – „Лично аз редактирам до ниво звук.”

 

След срещата, част от присъстващите ни гости- читатели си закупиха книжки, получиха автограф и поговориха лично с писателката.

 

 

 

Още за срещата ТУК

 

Още снимки от срещата ТУК

 

 

Мериха Чолак представи своята дебютна книга в Панагюрище

На 12 януари в топлата и уютна читалня на библиотеката се състоя среща с младата и талантлива поетеса Мериха Чолак. Тя беше нашият първи гост за 2018 година и представи своята дебютна книга „Дневник на душата”.

 

Залата беше пълна с любители на поезията и с интерес слушаха как младата поетеса чете своите творби, пълни с най-човешките чувства – любов, болка, надежда…

 

По всичко личеше, че това е първо нейно представяне и, за да си поеме дъх и да се успокои на помощ й идваше панагюрската певица Нонка Маслева, която със своите тематични изпълнения помогна още повече за доброто настроение на публиката.

 

Мериха Чолак е двадесет- годишно момиче от Велинград. Пише стихове от малка. В момента е студентка в ПУ „Паисий Хилендарски”. Сподели, че Панагюрище й харесва със своето спокойствие и с удоволствие би дошла отново. Г-н Рапонджиев й пожела нови творчески успехи и й обеща, че ще я очакваме отново тук – в Панагюрище,  за да представи своите следващи книги.

 

Още за срещата ТУК

Снимки от срещата ТУК

 

Поетична разходка с Ива, Симеон и Димитър

На 24 ноември  в читалнята за възрастни бяха представени трима автори – Ива Спиридонова с книгата  „Думите ми”, Симеон Аспарухов с „Дни за обичане” и Димитър Пенчев и неговите „Ситновъртежи”.

 

Вечерта бе открита с  театрално-поетичен диалог между музикалния педагог Юлия Богоева и директора на библиотеката Стефан Рапонджиев, които си партнират  и на сценичните подиуми.

 

На фона на приглушена светлина от запалени свещи и тиха музика, в пълната зала се създаде приятелска творческа атмосфера.

 

Тримата поети продължиха с лиричен спектакъл от думи, преплитайки стиховете си по между си. Ива и Симеон споделиха с нас, че са написали и общи стихове – започнати от единия от тях и завършени от другия.

 

Ива Спиридонова е от град Кюстендил, завършила е Езикова Гимназия „Д-р Петър Берон”, висшето си образование получава в СУ „Св. Климент Охридски” с магистърска степен – „Старобългаристика” и бакалавърски  - „Българска филология” и „Връзки с обществеността и реклама”. Понастоящем живее в София.  На този етап от живота си Ива се занимава с външна търговия, преподава езици, работи с деца, пише поезия и критика, редактира и рецензира книги. В  момента тя е и  редактор на онлайн списание „Нова Асоциална Поезия”. „Думите ми” е първата й книга, която достига пето място на конкурса „Моята любима книга за 2016.” в раздел „Поезия”.

 

Симеон Аспарухов е роден и живее в гр. София. Самият той сподели, че има и панагюрска жилка. Средното си образование завършва в 145 СОУ „Симеон Радев”, езикова паралелка – английски език. Изучавал е психология във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, както и маркетинг в „Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг”. По-късно се квалифицира, като данъчен и митнически посредник в „Национален център за професионално обучение” в системата на „Българската Търговско-промишлена палата”. Това работи и днес. В свободното си време пише кратки хумористични разкази, поезия, занимава се с фотография, рисува на стъкло и поддържа свой музикален блог с колекции от любима музика. Дебютната му книга с поезия носи името „Дни за обичане”, която излиза от печат през юли 2017г., като неин редактор е Ива Спиридонова.

 

Димитър Пенчев е родом от село Бъта, област Пазарджик. Завършил е техническо училище в град Панагюрище, където в момента работи и живее със семейството си. Той е един от основателите на туристическо дружество „Красен” в село Бъта. Обича природата и пешеходния туризъм. Занимава се и с фотография. Автор е на четири книги:” Пътеки на мисълта” – 2006г., „Уловени по пътя” -2014г., „Речник на говоримия диалект – село Бъта” – 2015г. и най- новата му книга с хайку- „Ситновъртежи” , издадена през 2017г.. Димитър е един от основателите на онлайн формата „Нова Асоциална Поезия ”. В едноименното списание има редица публикации, както и в местния вестник „Време”. Публикувани са негови разкази в антологията „Светлини над града” и сборника с разкази на „Пътуващите книги на Стара Загора”.

 

В библиотеката, в петък вечер усетихме силата и дълбочината на думите, завъртяхме мислите си в тях и забравихме за времето, разбирайки, че всички дни са за обичане.

 

Хората, присъстващи на красивия лиричен спектакъл, останаха очаровани от  поезията на гостуващите ни поети. В края на срещата желаещите си закупиха книги и получиха лични автографи и усмивки от авторите им.

 

 

Виж още снимки ТУК

 

Още за срещата ТУК

 

Валери Станков и Илиана Илиева в Панагюрище

На 10 ноември  гости на библиотеката бяха поетите Валери Станков и Илиана Илиева.

Вечерта  започна с поздрав от ВГ Китка. Директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи авторите пред препълнената с почитатели зала.

 

Поетесата Илиана Илиева първа прочете част от своите стихове.  Тя е автор на множество книги и публикации в списания и вестници.  Има награди от поетични конкурси. Превеждана е на руски, английски, френски и турски.

 

Валери Станков е  тук, в Панагюрище, за втори път. Той е автор на много книги с поезия и проза. Работил е като учител, спасител по плажовете, зам.- председател на Районен съвет за култура – Варна. Бил е шофьор на такси, моряк на фериботния комплекс в град Белослав, нощен пазач в частна детективска агенция. За няколко месеца е назначен за телевизионен репортер в програма „Море“ на РТВЦ – Варна, а после продължава като журналист във вестник „Черноморие“. Бил е криминален репортер във вестник „Черно море“. Има стаж като служител в община Варна, където е бил директор на възстановения Театър на поезията – Варна. В продължение на три години е управител на ИК „Галактика“, след това – директор на университетското издателство на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, управител на издателство „Книгата“ – Варна, главен експерт в Дирекция „Култура и духовно развитие“ в Община Варна.

 

Валери Станков прочете свои стихове, с което  достави огромно удоволствие на публиката.

 

И този път сред присъстващите бе  Стоянка Чардакова, която каза много мили думи за поезията на Валери Станков и Илиана Илиева.

 

След края на срещата почитателите на поезията имаха възможност да си закупят книги от авторите.

 

Виж още снимки ТУК

 

Една родолюбива среща
 

На 30 октомври, в понеделник, с песни и рецитал на вокална група „Китка”, посрещнахме подобаващо Асен Дипчев, правнук на обичаната от всички нас Райна Княгиня.

 

Асен Дипчев е строител по професия, по душа е поет и художник с нестандартен стил. Издадени са 11 негови книги с поезия. Със своето различно изобразително изкуство се е представял многократно и в страната и в чужбина. Носител е на наградата „Народен будител”.

 

Той е бунтар и достоен наследник на героичния си род и предшественици. Неговият начин е смел, а изказа му е доста саркастичен към съвременните пороци на политици и държавни лица.

 

Обстановката в препълнената от гости читалня бе изключително топла и радушна. Създаде се приятелска атмосфера. Официалният ни гост се почувства като сред свои, както самият той се изрази „равен с равни”.

 

Бяха прочетени няколко негови стихотворения. Самият Дипчев представи и картините скулптори, които бе донесъл в библиотеката, като разтълкува пред гостите техните значения.

 

Сподели пред нас, че има желание да направи изложба в Панагюрище на всичките си произведения, както и да издаде следващата си книга тук.

 

Поетесата Дидка Гемиджиева прочете свое стихотворение, посветено на Княгинята. Учителката Елисавета Георгиева сподели уменията си във везането на знамена и търсенето й  и обучаването на момичета, които да продължат това красиво дело.

 

Едно дълго завръщане

 

Днес е ден за завръщане.

И като камък в река бързотечна

шуми водата и блъска ме,

устремена към своята вечност.

Май добре съм уцелил момента -

лятото жадно поглежда

на небето в синята лента

за светлата моя надежда.

Слънцето като за сватба

се кипри с облаче бяло,

а върбата до сълзи се радва

за щяло и за нещяло.

Тук е моето място -

в дома на Природата родния.

Със себе си тук съм наясно -

в града съм като пародия.

Въздух уж има навсякъде

и водата от чешмите не спира.

Дишам и в София някак си,

но сърцето ми все протестира.

И ме тегли по пътя обратния,

като камък в ръка бързотечна -

да посрещам света необятния,

който бърза към своята вечност.

Тук паметници на никой не слагат,

не раздават медали и звания

и само камъните остават

мярка за време и разстояния.

Животът - това дълго завръщане -

може в камъните да продължава,

но на обич, ако с обич отвръщаме,

само тя на камък не става.

 

Асен Дипчев

 

 

Виж още снимки ТУК

 

Журналистът Огнян Панов

На 5 октомври в панагюрската библиотека гостува журналиста и фотограф Огнян Панов с дебютната си книга с разкази „Горчива мъгла”.

Огнян Панов е роден през 1952 г. В София. Завършил е Национална гимназия по фотография в София и журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“.


Той е един от основателите на списанието за мъже „Клуб М”. Има четири изложби с портрети на известни личности и фотоизложби, посветени на битието на етносите в България.

 

Пред панагюрската публика автора изрази мнението си, че основното в книгата не е самата случка и действието, а смисълът на нещата и отговорите на някои вечни въпроси, които си задаваме. Търсеше мнението на присъстващите и сподели, че все още не се чувства писател и затова има нужда от насърчение.  „Отношението писател – читател е най-здравия договор” – според Огнян Панов. В книгата си той е използвал различни изразни средства и описания, за да спечели читателите си и  е показал своя поглед  под формата на 22 разказа, фотографирани с думи. 

 

 

Виж още снимки ТУК

 

Още за срещата тук

 

Българският Еверест на панагюрска земя

 

На 27-ми септември в библиотеката беше представен „Българският Еверест” на пазарджишкият журналист и писател Продрум Димов. Книгата е посветена на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

 

Продрум Димов е автор на книги за деца, няколко сборника с разкази и документални четива за възрастни. Писал е за Христо Радевски, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Иван Динков и редица други автори. 

 

В книгата си „Българският Еверест” Димов ни връща назад във времето, разкривайки моменти от житейския и революционен път на Апостола. Обиколките му по българските земи в рамките на Османската империя. Акцент в книгата са новите факти и изводи за предателите на Левски. В книгата са поместени и няколко интервюта с писатели, историци изследователи на живота и делото на Апостола, както и 7 оригинални негови фотографии.

 

На срещата Димов спомена и най-новата си книга – „Неизтляваща жарава” – сборник с очерци за именити българи.

 

Получи се приятна дискусия. Малката, но заинтересована публика контактуваше с автора с интересни въпроси. Някои от присъстващите изказаха своите мнения и допълнения за сюжета на книгата.

 

Виж още снимки ТУК

 

Една по-различна среща с Ивайло Митев

На 15 септември на гости на библиотеката беше един млад  и изключително интересен автор – Ивайло Митев. Той е от София, женен за панагюрка. По образование икономист, в последно време открива и призванието си на писател. Пред панагюрската публика Ивайло представи своите книги „Гобленът на живота” и „Единствен”. В тях той е разкрил своя поглед върху живота и истинските му човешки стойности. Книги за любов, стремежи и надежди.

 

“Всеки от нас се ражда и умира. Казват, че когато смъртта ни прибере, това е за да открием отново източника на живот. Тогава нашата душа полита в безвремието, докато дойде моментът да завърти отново колелото на земните си дни. Понякога, съвсем неочаквано, човек губи своята единствена Любов необратимо. Тогава той пада опустошен и остава сам, за да понесе най-голямото страдание. Да съществува без човека, когото обича! Но една жена намери сили в себе си и успя да се изправи! Тя продължи да ниже своя Гоблен на живота с надеждата, че когато смъртта я прибере, любимият човек ще я чака във вечността! Защото има души, които са толкова силно свързани, че съдбата им е отредила да бъдат заедно завинаги!”
 

Ивайло Митев

 

Продажбата на романите бе с благотворителна цел – в помощ на Фонда за Инвитро зачеване. Авторът подготвя още две заглавия „Бездетен” и „Съдба на дете”, които също ще продължат неговата благородна кауза. Мекия, откровен и добронамерен изказ на Ивайло спечели сърцата на панагюрци. Получи се жив, изключително топъл и приятелски разговор между него и уважилите го наши гости. Ще го чакаме отново, с предстоящите му романи.

 

Снимки от срещата може да видите тук

 

Мина Кръстева гостува в панагюрската библиотека

 

На 21 юли в библиотеката беше представена книгата "Разпилени надежди" на бургаската писателка Мина Кръстева. 

 

Директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи авторката, която за втори път гостува на Панагюрище и прочете части от романа й, след което Мина Кръстева запозна присъстващите с историята на книгата и отговори на зададените й въпроси.

 

Срещата премина в приятелска атмосфера.

 

 

Виж снимки от срещата

 

Лятна седмица 2017

„Ваканция – вълнуваща, нетрадиционна и весела” – това е мотото на общинската програма за лятна работа за деца и ученици. Под този надслов мина и лятната седмица на библиотеката.

 

С различни интересни мероприятия се опитахме да разнообразим дните през изтеклата седмица. На децата, които ги посетиха им беше забавно и весело, и най-вече интересно, че в библиотеката могат да се правят различни неща, а не само да се четат книги.

 

Седмицата започна с кино. Читалнята се оказа тясна за желаещите да гледат филм в библиотеката. На малките ни приятели много им хареса и питаха дали ще има и друго кино. Да. Ще има. Следете програмата на библиотеката.

 

Вторият ден мина под надслов „С книги в ръка на Мемориален комплекс „Априлци“. След хубава разходка, директорът на библиотеката и децата, които го придружаваха, четоха произведения на Вазов, Ботев, Яворов и други известни поети и писатели.

 

Сряда – ден за караоке. Желаещи да пеят – много. Изпяти песни – много. Малчуганите се надпреварваха, кой ще бъде следващият, който ще изпее песен на любимия си изпълнител. Не им се тръгваше.

 

Четвъртъкът беше ден за шах. Имаше и начинаещи, имаше и деца, които миналата година посещаваха заниманията по шах в библиотеката. Всички искаха да покажат своите умения в тази игра.

 

Лятната седмица на библиотеката завърши в петък „С китари пред библиотеката”. На импровизираната сцена се изявиха възпитаниците на преподавателя Стоил Атанасов от школата по изкуства към Народно читалище „Виделина – 1865”. Водещ на концерта беше директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев. Освен децата от школата и техния преподавател, с няколко изпълнения се включи и Нонка Маслева.

 

Лятната седмица свърши, но ние продължаваме. Следете мероприятията ни на сайта на библиотеката и на старицата ни във Фейсбук.

 

Снимки от различните дни

 

© iLib  Прима-Софт