Събития
Поетичната книга "Шарени криле" на Стефка Данева

 

В петък, на 8 ноември - Архангеловден,  в читалнята за възрастни бе представена новата книга на д-р Стефка Данева „Шарени криле”.

 

В препълнената с колеги на авторката и нейни почитатели зала, ученикът Стоян Панчев сложи начало на срещата, като рецитира стихотворението „Българска Княгиня”, с което Стефка Данева спечели III-та награда от Националния литературен конкурс за детска поезия  2017 г.

 

Главният библиотекар Стефан Рапонджиев, представи авторката, след което тя разказа за себе си и творчеството си: 

 

„За мен винаги е било изключително важно децата не само да четат и слушат стихове в рими. Всяко стихотворение трябва да донесе непозната дума, информация за събитие, да носи човеколюбие, да вдъхва патриотизъм и родолюбие и добро послание“.

 

Стиховете в „Шарени криле” на Стефка Данева са двадесет и шест малки пиеси, в които едно дете споделя своето виждане и усещане за свят, създава със своя приказно-учуднен поглед, в който приказното не е чудно, а естествено. Това са малки притчи за християнските ценности, за родолюбието и книголюбието, фантазни етюди, в които фантазията и играта непрестанно обменят поетически съдържания. Един утопичен свят, който приютява и спасява. Стихотворенията в книгата са илюстрирани с рисунки на деца от различни възрасти.

 

Две момичета от 9 кл. на СУ „Нешо Бончев” проведоха импровизирано интервю с авторката и получиха заслужени аплодисменти.

 

Срещата завърши с автографи, снимки и пожелания за нови срещи.

 

 

 

Виж снимки ТУК

 

Христо Костурков представи първата си книга "История на шахмата в Панагюрище"

На 4 октомври от 17,30 ч. пред препълнена зала Христо Костурков, който е председател на панагюрския шахматен клуб  „Оборище” представи книгата  „История на шахмата в Панагюрище“.

 

Книгата е изградена въз основа на исторически факти и постижения в областта на шахматната игра за цялата община .Тя  описва първия познат факт за наличието на древната игра в нашия край – шахматната дъска на Панайот Волов показана на фотос, предоставен от Исторически музей – Панагюрище.

 

Специален гост на събитието бе Диян Костадинов - един от най-успешните български шахматни композитори, който  по молба на автора се е включил в книгата.

 

Христо Костурковт сподели, че ще има и втора книга както и факта, че ШК „Оборище“ е един от най-бързо и успешно развиващи се спортни клубове на територията на общината, като все повече и повече деца и по-големи любители на шахмата се присъединяват към него.

 

В края на вечерта, всички присъстващи имаха възможност да си закупят книгата и да получат автограф.

Малките шахматисти изненадаха своя треньор с красиви есенни цветя. В началото и края на събитието, една от младите надежди на местния шахмат – Гинка Юрукова засвидетелства и една друга своя дарба като поздрави всички с две изпълнения на цигулка.

 

Виж още снимки ТУК, ТУК и ТУК

 

 

 

Невена Гроздева - "Сегашно незавършено"

На 27 септември се състоя поредната среща с гостуващ писател, която събра читатели в библиотеката, за да присъстват на представянето на книгата на  Невена Гроздева  „Сегашно незавършено ”.

 

Това е история за любовта и различните ѝ измерения, както и силата на човешкия дух, за "случайностите" и "неслучайностите", за това,че на всички ни се случва всичко, когато настъпи точния момент. За това,че сме свързани с невидими нишки и всеки човек, с който Вселената ни среща има своята роля в живота ни. Най-вече за това,че "във всеки човек има по нещо от всички хора"  – споделя авторката.

 

Срещата бе открита от Стефан Рапонджиев, който представи авторката и книгата й „Сегашно незавършено”.

Присъстващите се запознаха и с дъщерята на Невена Гроздева – Мила и чуха две нейни музикални изпълнения на популярни песни.

Срещата премина в приятелски разговор и завърши с раздаване на автографи на всички, които си купиха книгата .

 

Пожелахме й нови творчески успехи и с нетърпение очакваме новата й книга.

 

 

Виж снимки от срещата ТУК

Венета Арахангелова в родния град Панагюрище

Вчера 18 юни, въпреки високите температури, Читалнята за възрастни отново се напълни с жадни за поезия читатели. Гост на библиотеката беше прекрасната поетеса, наша съгражданка Венета Арахангелова, а академик Марин Кадиев по своеобразен начин представи авторката.

 

„Венета Арахангелова предизвиква всеки, докоснал нейния изящен стих да влезе в несъгласие със самия себе си, да надхвърля битово-материалното в действителността, да преодолява несъвършената си човешка природа и да оправдава и доказва градивното си човешко предназначение.“ /Акад. Марин Кадиев/

 

Венета Архангелова е родена в гр. Панагюрище. По професия е геодезист. Работи в община „Родопи“ – Пловдив. Издала е седем стихосбирки – „Разсъмва се“, „Цветя в пепелта“, „Орис“, „Светъл мрак“, „Пропасти и висини“, „Самодивски огньове“ и “Небесна жар”. Пише предимно социална и гражданска поезия, но не липсва и интимна лирика. Носител е на национални награди за поезия. Член е на СБП.

 

Литературната вечер бе част от събитията, включени в Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“, организирани  за осма поредна година от Община Панагюрище.

 

 

ЛОЗА

 

Вдигни за мене чашата си пълна!
Повикай ме, за миг ще долетя.
Във мен лоза божествена покълна
и щедро от ширата си разля.

 

Изпивай ме, изпивай ме до дъно!
Денят набъбва в облаци от страст.
Във топлите им пазви да потънем
с пиянството на есенен екстаз.

 

Дори да кипнат в ревност небесата,
да ни разпънат, да ни прокълнат,
изпий до дъно сока на лозата -
молитва, благослов и благодат.

 

 

Още снимки ТУК

 

Делчо Стефанов представи новите си книги

 

 

 

На 6.06.2019 г. гост на библиотеката беше нашият съгражданин  Делчо Стефанов Гороламов, който представи новите си книги „Славни предци” и „Достойни прадеди”.

 

Въпреки, че повечето от присъстващите почитатели на поезията познават автора, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев ни запозна с неговата биография. 

 

Той е автор е на множество книги за панагюрци, участници в Априлското въстание – „Април 1876“, „Огнен кръст“, „Огън в Панагюрище“, „Милост за Райна Княгиня“, „Ильо Войвода“, „Национално-освободителното движение в България“ и други.

Делчо Стефанов Гороламов е роден през 1932 година в град Панагюрище. Завършва средно образование в родния си град. По-късно завършва висше образование в литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Работи в издателствата на различни вестници в град Пловдив, но никога не губи здравата връзка с панагюрските си корени.

 

Делчо Стефанов също каза няколко думи за себе си и за приятелството си с поета Пеньо Пенев. Прочете свои стихове и отговори на зададените му въпроси.

 

Срещата завърши с пожелания за здраве, нови творчески успехи и запазване на възрожденският му дух и родолюбие, и обещание за бъдещи срещи с читателите на библиотеката.

 

 

Виж още снимки ТУК

Национална библиотечна седмица 2019 г.

      И тази година Общинска библиотека „Стоян Дринов” се включи в Националната библиотечна седмица

      За пореден път бяха организирани различни мероприятия за популяризиране на библиотеката и четенето.

 

     Седмицата започна на 7 май с творческа среща с Мадлен Алгафари. Авторката представи своите 12 книги и даде възможност на присъстващите да й зададат своите въпроси, на които тя отговори с удоволствие. Срещата завърши с много снимки и усмивки.

 

    На 8 май в Деня на отворените врати, наши гости бяха първокласниците от СУ „Нешо Бончев”, водени от тяхната учителка Веселина Домусчиева. Децата посетиха библиотеката за първи път, запознаха се с правилата на обслужване и станаха наши читатели.

 

    На 9 май – Залата на Читалище „Виделина” едва побра желаещите за среща с най-популярния влогър Слави Панайотов. Той с удоволствие разказа за себе си и се опита да се снима с всеки, който пожела.

 

    На 10 май – петък трябваше да се състои срещата с Христина Панджаридис и представянето за първи път на романът й за юноши „Часовникът, който върви назад”, но поради слабият интерес и дублирането с други културни събития, бе отменена. Въпреки това авторката сподели с библиотекарите и малкото посетители някои интересни факти около написването на романа.

 

    Седмицата завърши на 13 май с откриването на изложбата от картини на д-р Станислав Бадаланов и на д-р Димитър Кочев.

 

 

 

Виж снимки от седмицата ТУК, ТУК, ТУК, ТУК и ТУК

 

Димана Йорданова гостува в Панагюрище

На 12 април наш гост беше поетесата Димана Йорданова, която за първи път е в Панагюрище.

 

Димана Йорданова е родена през 1986 г. във Велико Търново. Пише от 6 години. Завършва гимназия с профил „Изобразително изкуство“, а по-късно следва „Балканистика“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Носител на Първа награда от Международния литературен конкурс „Алда Мерини 2016“ и от Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Жената и мъжете, които бях.“

 

Тя е дръзка, непримирима, не взема себе си или живота на сериозно.Обича котките и децата. Част е от новото лице на българската литература. За себе си пише, че е кръстена на Димана от романа на Блага Димитрова „Пътуване към себе си“, която не е главна героиня, а сянка.

 

Срещата премина в приятелски разговор и четене на част от стиховете, които докоснаха публиката. След края на представянето й гостите имаха възможност да си закупят книги  и  да получат автограф с послание, и да поговорят с нея.

 

Виж още снимки ТУК

 

 

Любомира Видева и стихосбирката й "Сюжети"

На 1 Март, от 17.30 часа, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ младата поетеса Любомира Видева  представи новата си стихосбирка Сюжети” .

 

Тя е  момиче, в което живеят две жени, позитивно, усмихнато и наивно. Търси щастието в дребните житейски ситуации и пази детското в себе си. Писането е нейната страст и нейният пристан. Затова създава и втория образ под името Любел Дякоf, чрез който представя своето творчество пред света. 

 

Макар и пред малко читатели, но изпълнени с интерес, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев  представи поетесата и нейната книга. С много емоция Любомира Видева прочете свои стихове, под нежните звуци на китарата на Михаил Караиванов.

 

Вечерта премина в приятелски разговор между автор и аудитория, след което желаещите си закупиха книгата със специално послание и пожелание за нови срещи.

 

 

        Още снимки ТУК

 

 

Вечер на изкуствата

 

             На 7 февруари в библиотеката се проведе Вечер на изкуствата, която събра на едно място много приятели на книгата, на музиката и на живописта.

 

Вечерта започна с откриване на изложба-живопис на младата панагюрска художничка Нели Терзийска и продължи с представяне на новата книга на Димитър Пенчев „От дузпа в тъч” , финансирана от Община Панагюрище по проект  „Панагюрище – духовност и творчество в едно”.

 

Димитър Пенчев е роден на 15.02.1967 г. в село Бъта, област Пазарджик. Завършва средното си образование в Техникума по минна промишленост „Иван Манев” в град Панагюрище, където понастоящем живее със съпругата си и двете им деца. Работи в Минно-обогатителен комплекс Асарел-Медет"

С много чувство за хумор Стефан Рапонджиев представи автора и неговото творчество, като двамата с него прочетоха част от новата книга и накараха публиката да се посмее от сърце.

 

Специален гост на събитието беше Ива Спиридонова – редактор на книгата, която сподели:

Димитър Пенчев провокира, забавлява и, без претенции за универсалност, споделя своята натрупана мъдрост. Тази книга е покана за разговор. С теб самия. И напомняне, че, съгласно ефекта на пеперудата, една твоя усмивка може да предизвика лавина от милиони други.“ 

 

Между забавното прочитане на част от епистоларните монолози в книгата, младите музикални изпълнители Виктория Манева и Димитър Инчев внесоха допълнително настроение и удоволствие от вечерта.

На края на вечерта Димитър Пенчев раздаде автографи на всички, които закупиха неговата книга „От дузпа в тъч”.

 

 

виж още снимки ТУК

  

 

Теодора Тотева и новата й стихосбирка "Преди тишината"

На 18 януари, от 17.30 часа, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“ младата поетеса Теодора Тотева представи новата си стихосбирка „Преди тишината” .

 

Въпреки че е само на 25 години, зад гърба си Теодора Тотева има още един поетичен сборник – „Голи стихове”, издаден през 2015 година. „Преди тишината” излезе през 2018 година.

Тя е млада, много млада, а стиховете й търсят неща  нетипични за младите. Стиховете й водят  до  размисъл за вселената, времето, което чертае върху телата ни, вечността, молитвата, Бог, смъртта, душата…

Теодора Тотева е завършила журналистика във Факултета по масови комуникации в Софийския университет. Пише стихове, откакто се е научила да чете.

 

Пред събралите се ценители на словото директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи авторката и й даде възможност да прочете свои стихове от новата си книга.

Литературната вечер бе със специалното участие на група „Modica“, с вокалист Нонка Маслева, която със своите тематични изпълнения помогна още повече за доброто настроение на публиката.

 

Вечерта завърши с раздаване на автографи на всички, който си купиха стихосбирката „Преди тишината”.

 

Снимки от срещата ТУК

 

© iLib  Прима-Софт