Събития
Отчитане на резултатите от Национален конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” – Панагюрище

 

 

На 3 юли в Библиотеката, при спазване на всички противоепидемични мерки, бяха обявени победителите в тазгодишния конкурс.

 

Жури в състав: Председател: Петър Анастасов и членове на журито Лидия Стоицева и Тодор Каракашев присъди следните награди:

 

Първа награда – Диплом, плакет и 350 лв. се присъждат на Росица Бошняшка за стихотворенията „Гладен съм” и "Шегобиец".

 

Втора награда – Диплом, плакет и 250 лв., се присъждат на Пламен Маслев за стихотворенията „Азбука” и „Концерт в зоопарка”.

 

Трета награда – Диплом, плакет и 100 лв. се присъждат на Мария Георгиева за стихотворенията „Дъжд” и „Котаракът Гошо”.

 

За първи път партньори на конкурса са Национално сдружение за развитие на детската литература „Дете и книга”. Те присъждат една специална награда.

Комплект книги, грамота и 100 лв. се присъждат на Христина Маджарова-Атанасова за стихотворенията „За мръсните ръце, разказано по детски” и „Рибки”.

 

Носителите на първа и втора награда присъстваха на награждаването и лично прочетоха своите творби.

 

Наградени творби

 

ГАЛЕРИЯ

 

Цветелина Цветкова и Лейди Гергана

 

У Северозапада отдавна нема живот, камо ли живи ора, але па у наше село. Ама я реших да останем. Абе не че реших, ама така се случѝ.

 

Я бех кметска дъщеря, а сега съм английска снаха. И е убаво, що я си го напрайх така. А вие може да се посмеете или да поревете с мене. А може и да си сипете една ракия. Кой кво си сака.

 

Така казва Лейди Гергана. А тя ни беше на гости на 5 март. Ние пък и се смяхме от сърце, и поревахме от смях. Те то голям смях беше.

 

Лейди Гергана е творение на Цветелина Цветкова. Един млад автор, който със сигурност умее да пише и да забавлява хората. Усмихната, лъчезарна и чаровна, тя веднага привлича внимание, когато влезе някъде.  Родена е във Видин. През годините се е занимавала с различни неща. Сега пише. Пише истории. А тази историята си заслужава. В нея се появяват английската кралица, Миле Китич и още много очаквани и неочаквани неща. От нея ще стане ясно, че в Северозапада може да ти се случи всичко.

 

Историята на Цветелина Цветкова става известна, от литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

 

ГАЛЕРИЯ

 

Честит празник, мамо!

 

Тази година в осмомартенската ни работилница твориха децата на библиотеката. Те направиха с много сръчност, старание и най-вече любов, картички за своите майки. Картичките са красиви, но още по-красиви са думите, с които те са изпълнени.

 

"Мамо, обичам те!"

"Мамо, ти си най-добрата майка на света!"

"Мамо, ти си родена да бъдеш майка."

"Мамо, обичам те, защото ме обичаш."

...

 

Думи, толкова прости, а в същото време предизвикват толкова много вълнение и любов. Думи, които всяка майка иска и трябва да чува не само на осми март, а през цялата година.

 

И ние ви обичаме мили деца.

Благодарим ви!

 

Снимки от работилницата за щастие

 

 

Мартеничка направи - дърво украси

 

Пролетта идва! А неин предвестник е първи март. И по този повод на 27 февруари в библиотеката беше пълно с деца. С помощта на библиотекари, учители и родители малките ни приятели се научиха как се изработва този символ на новото начало, на прераждането, на идващата пролет.

 

Всички, които участваха в работилницата за мартенички много се зарадваха, когато разбраха, че и библиотеката ще се включи в общинската инициатива „Да закичим с мартеница за здраве и благоденствие”. С невероятна сръчност и бързина творяха ли, творяха. Усукваха конци, правиха възли и усмивки имаше навсякъде. Техните мартенички ще са на едно дърво в центъра на града и ще се виждат от всички. Добър стимул да се потрудят здраво.

 

А това е нашето дърво.

 

 

 

Още снимки от работилницата за мартенички

 

 

 

50 години от откриването на новата сграда на библиотеката

 

На 31 януари 2020 година Общинска библиотека "Стоян Дринов" отпразнува своя 50-годишен юбилей. Юбилей, свързан с 50 години от построяването на новата сграда на библиотеката.

 

В препълнената зала, пред многото приятели, с много вълнение, спомени и емоции, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи развитието й през годините, от нейното създаване през далечната 1860 година до сега.

 

160 години са много време. Време през което са се случили много неща. Време, през което библиотеката е била не само хранилище на книги, а и място, където са се провеждали различни срещи - с писатели, поети, художници, композитори, музиканти, млади таланти и други. Тя е място, където винаги можеш да научиш нещо ново - чрез книгите, подредени на стелажите; чрез информационните ресурси, достъп до които имаш през интернет; чрез срещите с различни хора.

 

А новата сграда, за да я има, заслугата е на Тинка Юрукова, библиотекар от 1948 до 1976 година. Една жена, която сбъдва своята мечта. Една жена, за която библиотеката е като втори дом. Една жена, дала нещо значимо за града и оставила своето послание на следващите библиотекари - да бъдем добри и да помагаме на хората.

 

Тържествената вечер продължи с изяви на млади таланти.

 

В памет на Тинка Юрукова, талантливата Виктория Манева изпълни песента на Емил Димитров „Ако си дал”.

 

Младежката театрална студия към НЧ „Виделина-1865”, с ръководител г-жа Дочка Кацарева представиха откъс от поемата на Петко Славейков „Изворът на белоногата”.

 

А талантливият Иван Бондар разчувства с изпълнението си на „Старите огнища” на Емил Димитров.

 

Освен това, ВГ „Радеан”, с художествен ръководител г-жа Анета Калпакова, изпълни песните „Каменград” и „Райна Княгиня”.

 

С кратък рецитал се включи и актьорът Георги Радомиров, който подари на библиотеката филм за Павел Бобеков, сниман по случай 100 години от Априлското въстание.

 

На празника бяха и бивши библиотекари. Хора, останали завинаги в семейството на библиотеката.

 

Благодарим на всички, че бяхте част от нашия празник!

 

Още можете да прочетете тук, тук и тук.

 

ГАЛЕРИЯ

Снимките са на Спаска, Магдалена и Николай. Благодарим ви приятели!

Поетичната книга "Шарени криле" на Стефка Данева

 

В петък, на 8 ноември - Архангеловден,  в читалнята за възрастни бе представена новата книга на д-р Стефка Данева „Шарени криле”.

 

В препълнената с колеги на авторката и нейни почитатели зала, ученикът Стоян Панчев сложи начало на срещата, като рецитира стихотворението „Българска Княгиня”, с което Стефка Данева спечели III-та награда от Националния литературен конкурс за детска поезия  2017 г.

 

Главният библиотекар Стефан Рапонджиев, представи авторката, след което тя разказа за себе си и творчеството си: 

 

„За мен винаги е било изключително важно децата не само да четат и слушат стихове в рими. Всяко стихотворение трябва да донесе непозната дума, информация за събитие, да носи човеколюбие, да вдъхва патриотизъм и родолюбие и добро послание“.

 

Стиховете в „Шарени криле” на Стефка Данева са двадесет и шест малки пиеси, в които едно дете споделя своето виждане и усещане за свят, създава със своя приказно-учуднен поглед, в който приказното не е чудно, а естествено. Това са малки притчи за християнските ценности, за родолюбието и книголюбието, фантазни етюди, в които фантазията и играта непрестанно обменят поетически съдържания. Един утопичен свят, който приютява и спасява. Стихотворенията в книгата са илюстрирани с рисунки на деца от различни възрасти.

 

Две момичета от 9 кл. на СУ „Нешо Бончев” проведоха импровизирано интервю с авторката и получиха заслужени аплодисменти.

 

Срещата завърши с автографи, снимки и пожелания за нови срещи.

 

 

 

Виж снимки ТУК

 

Христо Костурков представи първата си книга "История на шахмата в Панагюрище"

На 4 октомври от 17,30 ч. пред препълнена зала Христо Костурков, който е председател на панагюрския шахматен клуб  „Оборище” представи книгата  „История на шахмата в Панагюрище“.

 

Книгата е изградена въз основа на исторически факти и постижения в областта на шахматната игра за цялата община .Тя  описва първия познат факт за наличието на древната игра в нашия край – шахматната дъска на Панайот Волов показана на фотос, предоставен от Исторически музей – Панагюрище.

 

Специален гост на събитието бе Диян Костадинов - един от най-успешните български шахматни композитори, който  по молба на автора се е включил в книгата.

 

Христо Костурковт сподели, че ще има и втора книга както и факта, че ШК „Оборище“ е един от най-бързо и успешно развиващи се спортни клубове на територията на общината, като все повече и повече деца и по-големи любители на шахмата се присъединяват към него.

 

В края на вечерта, всички присъстващи имаха възможност да си закупят книгата и да получат автограф.

Малките шахматисти изненадаха своя треньор с красиви есенни цветя. В началото и края на събитието, една от младите надежди на местния шахмат – Гинка Юрукова засвидетелства и една друга своя дарба като поздрави всички с две изпълнения на цигулка.

 

Виж още снимки ТУК, ТУК и ТУК

 

 

 

Невена Гроздева - "Сегашно незавършено"

На 27 септември се състоя поредната среща с гостуващ писател, която събра читатели в библиотеката, за да присъстват на представянето на книгата на  Невена Гроздева  „Сегашно незавършено ”.

 

Това е история за любовта и различните ѝ измерения, както и силата на човешкия дух, за "случайностите" и "неслучайностите", за това,че на всички ни се случва всичко, когато настъпи точния момент. За това,че сме свързани с невидими нишки и всеки човек, с който Вселената ни среща има своята роля в живота ни. Най-вече за това,че "във всеки човек има по нещо от всички хора"  – споделя авторката.

 

Срещата бе открита от Стефан Рапонджиев, който представи авторката и книгата й „Сегашно незавършено”.

Присъстващите се запознаха и с дъщерята на Невена Гроздева – Мила и чуха две нейни музикални изпълнения на популярни песни.

Срещата премина в приятелски разговор и завърши с раздаване на автографи на всички, които си купиха книгата .

 

Пожелахме й нови творчески успехи и с нетърпение очакваме новата й книга.

 

 

Виж снимки от срещата ТУК

Венета Арахангелова в родния град Панагюрище

Вчера 18 юни, въпреки високите температури, Читалнята за възрастни отново се напълни с жадни за поезия читатели. Гост на библиотеката беше прекрасната поетеса, наша съгражданка Венета Арахангелова, а академик Марин Кадиев по своеобразен начин представи авторката.

 

„Венета Арахангелова предизвиква всеки, докоснал нейния изящен стих да влезе в несъгласие със самия себе си, да надхвърля битово-материалното в действителността, да преодолява несъвършената си човешка природа и да оправдава и доказва градивното си човешко предназначение.“ /Акад. Марин Кадиев/

 

Венета Архангелова е родена в гр. Панагюрище. По професия е геодезист. Работи в община „Родопи“ – Пловдив. Издала е седем стихосбирки – „Разсъмва се“, „Цветя в пепелта“, „Орис“, „Светъл мрак“, „Пропасти и висини“, „Самодивски огньове“ и “Небесна жар”. Пише предимно социална и гражданска поезия, но не липсва и интимна лирика. Носител е на национални награди за поезия. Член е на СБП.

 

Литературната вечер бе част от събитията, включени в Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“, организирани  за осма поредна година от Община Панагюрище.

 

 

ЛОЗА

 

Вдигни за мене чашата си пълна!
Повикай ме, за миг ще долетя.
Във мен лоза божествена покълна
и щедро от ширата си разля.

 

Изпивай ме, изпивай ме до дъно!
Денят набъбва в облаци от страст.
Във топлите им пазви да потънем
с пиянството на есенен екстаз.

 

Дори да кипнат в ревност небесата,
да ни разпънат, да ни прокълнат,
изпий до дъно сока на лозата -
молитва, благослов и благодат.

 

 

Още снимки ТУК

 

Делчо Стефанов представи новите си книги

 

 

 

На 6.06.2019 г. гост на библиотеката беше нашият съгражданин  Делчо Стефанов Гороламов, който представи новите си книги „Славни предци” и „Достойни прадеди”.

 

Въпреки, че повечето от присъстващите почитатели на поезията познават автора, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев ни запозна с неговата биография. 

 

Той е автор е на множество книги за панагюрци, участници в Априлското въстание – „Април 1876“, „Огнен кръст“, „Огън в Панагюрище“, „Милост за Райна Княгиня“, „Ильо Войвода“, „Национално-освободителното движение в България“ и други.

Делчо Стефанов Гороламов е роден през 1932 година в град Панагюрище. Завършва средно образование в родния си град. По-късно завършва висше образование в литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Работи в издателствата на различни вестници в град Пловдив, но никога не губи здравата връзка с панагюрските си корени.

 

Делчо Стефанов също каза няколко думи за себе си и за приятелството си с поета Пеньо Пенев. Прочете свои стихове и отговори на зададените му въпроси.

 

Срещата завърши с пожелания за здраве, нови творчески успехи и запазване на възрожденският му дух и родолюбие, и обещание за бъдещи срещи с читателите на библиотеката.

 

 

Виж още снимки ТУК

© iLib  Прима-Софт