Литературни клубове


Семейство Станчеви - Борислав и Александър

Борислав Стефанов Станчев е роден на 18 май 1917 год. в гр. Панагюрище в заможно семейство. Учи в родния си град, но поради антифашистка дейност е изключен и през 1937 год. завършва III-та мъжка гимназия в София, а през 1942 год. се дипломира в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Оттогава датират първите му поетични изяви и близките му приятелства с изтъкнати поети и интелектуалци от онова време: Александър Геров, Иван Пейчев, Богомил Райнов, членове на БОНС и литературните кръжоци.

През 1946 год. е председател на ОФ в Панагюрище, а от 1956 год. постъпва на работа в МОК „Панагюрски мини“, с. Елшица.

На 3 януари 1957 год. сключва брак с Евгения Стефанова Ангелова от същото село, с която имат две деца – Александър и Екатерина.

Сред своите съграждани е известен с широките си обществени и поетични изяви, с богатите си културни и исторически познания, с откритата си гражданска позиция.

Публикува стихове и сътрудничи на вестниците „Панагюрски миньор“, „Оборище“, „Септемврийско знаме“. Участва със свои творби в сборниците „От Оборище до Медет“ – 1966 год. и „Топчето пукна“ – издаден по случай 100-годишнината от Априлското въстание 1976 год.

Един от основателите на литературния кръжак „Богдан Овесянин“. Автор на поемата „Безсмъртни“, по която композиторът Делчо Радивчев създава музика.

През 1981 год. е удостоен с Почетния знак на Панагюрище.

Умира на 22 април 1982 год.

През 2003 год. посмъртно излиза стихосбирката му „Панагюрище обвеяно със слава“ с илюстрации от Александър Станчев.

 

 

Александър Бориславов Станчев е роден на 7 март 1958 год. в гр. Пазарджик. През 1977 год. завършва Художествената гимназия в гр. София, а през 1985 г. – НХА гр. София при проф. Иван Кирков, специалност живопис.

Работи в обаластта на живописта. Пише стихове.

Самостоятелни изложби:

1995 г. – гр. София;

1997 г. – „Асарел-Медет“ Панагюрище;

2001 г. – гр. Панагюрище;

2006 г. – изложба на випуска на ул. „Шипка“ 6 – гр. София;

Участва в общите изложбе в гр. Панагюрище и гр. Пазарджик.

 

 

Мария Бегова представи втората си поетична книга в София

 

"Провинции на сърцето" - под това красноречиво и ясно заглавие, в което всеки може да открие, да разпознае свои сърдечни пространства, излезе втората поетична книга на нашата приятелка и наблюдател в "Чат-пат" - Мария Бегова. (Първата е "Думи насъщни", от 2015 г. - б.а.) "За мен това са териториите, където текат реките на нашия живот, където са хората, които обичаме", поясни самата тя при представянето в Библиотеката за френска литература на Софийския университет "Св. Климент Охридски" на 26 април 2017 г.

 

Текс и снимка Чат-пат

 

Национален литературен конкурс "Априлски камбани"

Райна Княгиня

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ВИДЕЛИНА-1865” гр. ПАНАГЮРИЩЕ 

 

ОРГАНИЗИРА НАЦИОНАЛЕН ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „АПРИЛСКИ КАМБАНИ”

 

Настоящият конкурс се  посвещава на 140-та годишнина от Априлското въстание 1876г.  

РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА

ЦЕЛ НА КОНКУРСА

Да се сътворят нови произведения, които да възпяват героичната борба на българите за свобода по време на Априлското въстание, да възвеличават подвига на априлци, да утвърждават идеята, че споменът за съдбовната априлска пролет е жив и звънът на априлските камбани отеква и ще отеква в душите и сърцата на днешните и бъдещи поколения българи.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

Литературен салон Виделина организира литературна вечер с Георги Атанасов

Писателят Георги Атанасов ще бъде гост на първият за тази година Литературен салон Виделина. На чаша чай ще си говорим за поезия, за думите, които ни свързват и разделят, ще четем стихове, ще питаме. Ще имаме възможността първи да пожелаем на добър час на най-новата книга на Георги Атанасов "Осмият цвят на бялото" и още, и още... Навън може и да е студено, но в Салона е топло. Топло ще бъде и в душите ни! Заповядайте, приятели, елате в Салона! Очакваме ви!

Събитието ще се състои на 22 януари - петък от 18 часа в читалището.

 

Тийнейджър учи възрастни за работа с компютър в библиотеката

Тийнейджърът Стоян Иванов доброволно предава уменията си за работа с компютър, придобити, както по лична инициатива, така и в СОУ „Нешо Бончев”, на възрастни хора от града.

Повече за него може да прочетете тук и тук

© iLib  Прима-Софт