Анкета
В какви обучения, провеждани в библиотеката, бихте се включили?

начална компютърна грамотност
0.81% - 32
езикови
1.52% - 60
друго
61.32% - 2427

Гласували: 3958

Събития

50 години от откриването на новата сграда на библиотеката

07.02.2020

 

На 31 януари 2020 година Общинска библиотека "Стоян Дринов" отпразнува своя 50-годишен юбилей. Юбилей, свързан с 50 години от построяването на новата сграда на библиотеката.

 

В препълнената зала, пред многото приятели, с много вълнение, спомени и емоции, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи развитието й през годините, от нейното създаване през далечната 1860 година до сега.

 

160 години са много време. Време през което са се случили много неща. Време, през което библиотеката е била не само хранилище на книги, а и място, където са се провеждали различни срещи - с писатели, поети, художници, композитори, музиканти, млади таланти и други. Тя е място, където винаги можеш да научиш нещо ново - чрез книгите, подредени на стелажите; чрез информационните ресурси, достъп до които имаш през интернет; чрез срещите с различни хора.

 

А новата сграда, за да я има, заслугата е на Тинка Юрукова, библиотекар от 1948 до 1976 година. Една жена, която сбъдва своята мечта. Една жена, за която библиотеката е като втори дом. Една жена, дала нещо значимо за града и оставила своето послание на следващите библиотекари - да бъдем добри и да помагаме на хората.

 

Тържествената вечер продължи с изяви на млади таланти.

 

В памет на Тинка Юрукова, талантливата Виктория Манева изпълни песента на Емил Димитров „Ако си дал”.

 

Младежката театрална студия към НЧ „Виделина-1865”, с ръководител г-жа Дочка Кацарева представиха откъс от поемата на Петко Славейков „Изворът на белоногата”.

 

А талантливият Иван Бондар разчувства с изпълнението си на „Старите огнища” на Емил Димитров.

 

Освен това, ВГ „Радеан”, с художествен ръководител г-жа Анета Калпакова, изпълни песните „Каменград” и „Райна Княгиня”.

 

С кратък рецитал се включи и актьорът Георги Радомиров, който подари на библиотеката филм за Павел Бобеков, сниман по случай 100 години от Априлското въстание.

 

На празника бяха и бивши библиотекари. Хора, останали завинаги в семейството на библиотеката.

 

Благодарим на всички, че бяхте част от нашия празник!

 

Още можете да прочетете тук, тук и тук.

 

ГАЛЕРИЯ

Снимките са на Спаска, Магдалена и Николай. Благодарим ви приятели!

«
Всички
© iLib  Прима-Софт