Анкета
В какви обучения, провеждани в библиотеката, бихте се включили?

начална компютърна грамотност
0.76% - 32
езикови
1.42% - 60
друго
59.64% - 2515

Гласували: 4217

Събития

„Белите нощи” на Маргарита Петкова

08.03.2024

 

В препълнена зала на 07 март 2024 година, поетесата Маргарита Петкова представи най-новата си стихосбирка „Още бели нощи”. Всички гости в Общинска библиотека очакваха тази среща с нетърпение. Авторката беше представена от Директора на библиотеката Стефан Рапонджиев.

 

"Още бели нощи" е името на новата книга на Маргарита Петкова. Тя е носител на редица награди, сред които национална награда "Изворът на белоногата", Национална награда "Димчо Дебелянов", Награда "Евтим Евтимов", Национална награда "Златна амфора" за цялостен принос, Годишна награда на СБП за най-добра поетична книга за "Втори балкон", Официален Почетен статут на Експерт с висок престиж и обществено признание в областта на културата и значка "Златна книга" за принос в развитието на българската култура от Съвета на Европейската и научна общност.

 

За поезията в книгата си поетесата откровено сподели: "Поезията ми е такава каквато я виждам. Пиша това което преживявам, обикновено не мисля да поставям нещо което не съм преживяла в ситуацията на лирическите си герои. Стиховете ми са свободни - прескачат пунктуацията, да не се препъват в точки и запетайки. Интелигентният читател не трябва да бъде ограничаван от автора във възприятията си – нека всеки си слага препинателните знаци според вътрешния си ритъм, придиханията и задъхванията. Уважавам езика и неговите правила, не че не мога да си поставя пунктуацията, просто не искам да ограничавам така стиховете си, защото те са свободни. Символът на бялото при мен е важен, този цвят съдържа в себе си всички цветове, ама това обикновено го забравяме. На бялото не можеш да кажеш, че е черно.”

 

Всички присъстващи в залата останаха очаровани и възхитени от кралицата на българската поезия Маргарита Петкова.

 

СНИМКИ

«
Всички
© iLib  Прима-Софт