Събития

Благовеста Касабова и книгата й "Баба Тонка"

23.11.2018

 

В четвъртък на 22 ноември в читалнята за възрастни представихме книгата на Благовеста Касабова –„Баба Тонка”, животоописание.

 

Книгата е от поредицата „Дълг и чест” на издателство „Захарий Стоянов”. Авторката бе официално представена от писателя и председател на Съюза на българските писатели – Боян Ангелов. Той изказа своите впечатления от книгата, която е художествено документална и се чете, като роман. С думите : „Ние сме изтъкани от родолюбие” , мнението на Ангелов за нашия град, отвори темата за борбите за освобождение и героите и героините, чиито спомени ще пазим в паметта си и книгите за тях.

Благовеста Касабова разказа повече за самата творба. През 1990 година, работейки в издателство Народна младеж пише и издава книга за баба Тонка в 80 стр.. Оскъдни са материалите за нея. Авторката не се отказва и през следващите години продължава да изследва живота на българската майка героиня и през 2017 г. пише и издава настоящата книга. За баба Тонка и нейното себеотрицание и героизъм Касабова разказа с вълнение и преклонение.

Академик Благовеста Касабова е писала и за други забележителни български жени  - Мара Белчева, Калина Малина, Фани Попова-Мутафова.

 

Един от специалните гости на срещата бе актьорът Георги Радомиров, режисьор на „Дългата коса”, филм посветен на баба Тонка Обретенова. Пред нас  той сподели своите спомени от 1976 г., времето на създаването му.

Още един специален гост- местния певец Цвятко Ценов огласи библиотеката с песен за Панагюрище.

 

С приповдигнат дух , топлина и време за преклонение пред величието на светли български имена премина срещата ни.

 

Виж снимки от срещата ТУК

 

«
Всички
© iLib  Прима-Софт