Анкета
В какви обучения, провеждани в библиотеката, бихте се включили?

начална компютърна грамотност
0.71% - 32
езикови
1.4% - 63
друго
58.39% - 2632

Гласували: 4508

Събития

Идеологията на д-р Мария Вълнева

03.07.2024

 

На 21 юни в Общинска библиотека „Стоян Дринов” се състоя среща с нашата съгражданка Мария Вълнева, която е автор на дисертационен труд на тема „Религиозната радикализация в Република България и трансграничната организирана престъпност – връзки и зависимости“ по докторска програма "Организация и управление извън сферата на материалното производство".

 

„ Дисертационният труд е безспорно актуален. В него са анализирани ролята на глобализацията, както и рисковете и заплахите пред националната сигурност,които произтичат от разпространението на идеологията на радикалния ислям.Авторът насочват нашето внимание към религиозната радикализация в контекста на връзката ѝ с фундаментализма, екстремизма и тероризма. Необходимо е да отбележим, че броя на изследователи и автори разработвали проблемите свързани с трансформирането на политическото противопоставяне в етническо и врелигиозно не е малък. Мария Вълнева е съсредоточила своето изследване върху няколко групи фактори, като опосредстващи разпространението на религиозната радикализция сред ромските малцинствени общности.” Това е становището и високата оценка на полковник доцент д-р Румен Ангелов Маринов, декан на факултет „Сигурност и отбрана” при НВУ „Васил Левски” за труда на Мария.

 

Д-р Вълнева запозна читателите на библиотеката с основната идеология на своята дисертация. Обясни, че радикализацията е растяща заплаха, която не признава граници. Идеологията, особено религиозния фанатизъм, е важен аспект в процеса на радикализация. Случва се, при това рядко в някои общности, причина за това да е религията. Тук можем да се обосновем и на главната причина, към която причисляваме ромската общност и хората от малцинствата, които не спират да бъдат недоволни от политическото общество или в глобален мащаб от самото общество в държавата и политиката извън нея.

 

Мария Вълнева заслужи и заслужава почит и уважение не само на Екипа и на читателите на библиотеката, а и на всички нейни съграждани за своя дисертационен труд и изследвания по темата.

 

Дерзай, Мария и завоювай нови висоти в науката!

 

«
Всички
© iLib  Прима-Софт