Събития

Какво е посланието на предците ни - "Родовата памет" на Мария Ракова-Драганова

22.03.2024

 

Вечерта на 21 март беше белязана с много приятни спомени. В Общинска библиотека „Стоян Дринов” бе представена книгата „Родова памет” на Мария Ракова – Драганова. Книгата е написана с много любов, топлина и уважение. Издадена е в памет на родолюбивата панагюрска учителка от дъщерята и внучката ѝ – Мариана и Мария Джонгови. В нея читателя ще открие богата информация за два рода – Раковия и Драгановия.

 

„Нашето съществуване не е само продукт на личния ни житейски опит и избори. Всеки от нас носи в себе си богатата и могъща история на рода си, предавана от поколения на поколения през вековете.” С тези мъдри думи Стефан Рапонджиев, директор на библиотеката, запозна читателите с авторката. И наистина е така, за да расте едно дърво е нужно то да има здрава коренова система, която да му дава опора и да го подхранва. Така и ние, за да растем, да бъдем здрави, щастливи и успешни в живота си, имаме нужда от енергията на нашия род. Родът е това, което ни дава идентичност и определя мястото ни в обществото. В него е скрита съкровищница от таланти, умения и натрупания опит на нашите прадеди. Всеки от нас носи отговорността да пази родовата памет, да я чува и да я предава на следващите поколения.

 

Гостите на срещата отнесоха  със  себе си много вяра в това, че трябва винаги да изказваме уважение, да благодарим за уроците и да се вдъхновяваме от техния живот, за да се развиваме и да създаваме градивно бъдеще. Родовата памет е ключът към нашата идентичност, принадлежност и възможността ни да направим света едно по-добро място.

 

  СНИМКИ

«
Всички
© iLib  Прима-Софт