Събития

Нонка Чардакова представи новата си стихосбирка "Детска радост"

15.10.2018
 

Сдобихме се с „Детска радост”. Това е най-новата, единадесета подред книга на Нонка Чардакова – стихове за деца, пълни с вяра, жизненост и любов.

 

Нонка Чардакова е дългогодишен учител в Основно училище „Отец Паисий” в родното си село Попинци, била е и негов заместник директор и директор. Самодейка е в местното читалище „Искра” и не спира със своята културна и обществена дейност до ден днешен. Печелила е много конкурси и е удостоявана с признания и награди за своето творчество. Автор е на шест стихосбирки и четири прозаични книги, преди „Детска радост”, която представихме в петък на 12 октомври пред голяма аудитория в читалнята на нашата библиотека „Стоян Дринов”. Пълната зала от хора се затопли и с техните усмивки. Авторката имаше своите доверени поддръжници. Присъстваха издателя на книгата – Красимир Немигенчев, художника на книгата – Нистор Хаинов и неговата ученичка – Анастасия Лулчева, чиято илюстрация на корицата е нейно дело. Малките ученички Василена Манчорова и Никол Бунчева, рецитираха пред нас  стихове от книжката и така беше открита срещата със силно детско поетично присъствие.

След официалното представяне, самата Нонка Чардакова с дар словото си и изразителен учителски изказ се представи пред нас и изрази дълбоката си благодарност към всички нейни вдъхновители и спомоществователи за реализацията на нейната красива книга с поезия за деца.

Срещата продължи с песни и танци.

 

Народната певица Донна Георгиева почти успя да ни разплаче с нежният си меден глас, като изпя две народни песни – едната  по текст на Нонка Чардакова и втората изпълнена акапелно- любима песен на писателката.

След това пода на читалнята бе разтърсен от ритмичните фолклорни  стъпки на децата от танцов състав „Тангра” с ръководител Мария Шангова. Накрая всички имахме възможността на тропнем и едно право хорце, заедно със професионалистите.

 

Нонка Чардакова раздаде и подаръци – по една книжка „Детска радост” на всяко дете от танцуващите и рецитиращите в залата, както и шоколадови бонбони на всички присъстващи. На свой ред тя бе отрупана с цветя- красиви букети и саксии с красота, с усмивки, прегръдки, с уважение и благодарност.

 

 

На планина

 

Хайде да отидем

горе в планината,

за да видя отдалече

Родината свята!

 

Как се вият, лъкатушат

реките ни бистри,

и ухаят, и се гушат

полетата китни!

 

Там сред родните поляни,

где цъфтят цветята,

там сред китните дъбрави,

где класят житата!

 

И градчета подредени,

и селца стъкмени,

накацали, наредени,

гиздави, засмени!

 

И да викна, да запея,

песничка позната,

да разкажа как милея,

за земята наша!

 

                Нонка Чардакова

 

 

 

Виж още снимки ТУК

 

 

 

Още за срещата ТУК и ТУК

 

«
Всички
© iLib  Прима-Софт