Събития

Паца Байрякова - библиотекар за цял живот

09.03.2015

Когато бяхме деца, майка често ни водеше в библиотеката, спомнят си сестрите Красимира Богоева и Магдалина Матанова.

А тя - майка им, заедно с Тинка Юрукова е част от процеса по преместването на градския храм на книгата от читалище „Виделина” в собствена, нова сграда.

Паца Байрякова започва работа като библиотекар на 18 години и остава такъв до пенсионирането си. Първият ѝ работен ден е на 1 януари 1954 година, а последният на 30 август 1990 година. През 1958 година завършва библиотекарски курс в Пловдив и от библиотекар втора степен става библиотекар първа степен. Дъщерите ѝ си спомнят големите емоции през 1970 година, когато библиотека „Стоян Дринов” се отделя от читалището.

„Паца Байрякова е библиотекар с богат опит и високо професионално майсторство, значим е нейният принос за развитието на библиотечното дело в града и общината. Години наред с много любов и желание ръководи отдела за деца… Силно развито чувство за красота и естетически вкус я ръководи при подреждане на фонда и художественото оформление на отдела…Целенасочено работи за приобщаване на най-малките читатели към книгите…Волева и пряма при изпълнението на задачите, активно се включва във всички мероприятия на библиотеката.” Това пише главният библиотекар Невена Гугова през 80-те години като комплексна оценка.

Библиотекарството до такава степен е в кръвта на Паца Байрякова, че тя успява да го предаде и на двете си деца – Магдалина Матанова я наследява в детския отдел, където работи и днес, а Красимира, която е по-голямата, работи 5 години в библиотеката – от 1980 до 1985 година. След това няколко години е културно масовик и библиотекар в завод „Бунай”. От началото на промените  става деловодител в Районен съд - Панагюрище.
И двете споделят, че обичат да четат криминалета, а Магдалина добавя, че с удоволствие и за по ден-два изчита романите на автори като Матю Райли. Непрекъснато чета, споделя Магдалина и с обич си спомня, че майка ѝ не е била от строгите, а е била техен приятел. Обаче друг научава Магдалина да чете – нейната леля Дида Гемиджиева, която е сестра на Паца Байрякова, а панагюрци познават като дългогодишен директор на ОУ „Девети септември” (днес „20 април”).
Обичах да сортирам контролните работи на учениците, докато леля ги проверяваше, спомня си Магдалина и допълва, че в голяма степен тя посява любовта към четенето в нея. 

Мама беше стриктен и дисциплиниран човек, анализират Красимира и Магдалина, – качества, които лесно се откриват и у тях. Паца Байрякова напуска земния си път на 26 октомври 1996 година, но може да бъде открита в очите на дъщерите, които продължават да ходят сред рафтовете с томове, редени и от майка им.

 

Написана от  ОщеПан
 

«
Всички


Коментари

няма налични

Добави коментар
© iLib  Прима-Софт