Новини

Резултати от Националния конкурс за непубликувана детска поезия "Стоян Дринов" - 2015

25.05.2015

Нелека се оказа тази година задачата на журито, в състав Иван Голев - председател, Петя Александрова и Лидия Стоицева - членове, при оценяване творбите на участниците в XX издание на Националния конкурс за непубликувана детска поезия на името на Стоян Дринов. Повече от 120 любители на римата ни изпратиха свои творби, голяма част от тях участваха с по две стихотворения. В конкурса се включиха и поети, живеещи и работещи в чужбина. След задълбочено преглаждане на получените произведения, журито присъди следните награди:

 

Първа награда: Диплом и 350 лв. се присъждат на Иван Едрев за стихотворението "Гларусите на Варна".

Втора награда: Диплом и 250 лв. се присъждат на Петя Цолова за стихотворението "А бе, како".

Трета награда: Диплом и 100 лв. се присъждат на Христина Петрова за стихотворението "Кажете ми".

 

Присъждат се и две поощрения.

Комплект книги и грамота се присъждат на:

Дида Гемиджиева за стихотворението " Сираче плаче".

Тонка Славкова за стихотворението "От луличка беличка".

Наградите ще бъдат връчени  на 28 май 2015 г. в Общинска библиотека “Стоян Дринов” от 17.00 часа.

 

Ще бъде представена и книгата Снежинки : Избрани творби от Людмил Дринов, съставител и редактор Боян Ангелов.

През 2015-та година честваме 100 годишен юбилей на този даровит български поет, останал завинаги седемнадесет годишен. Син на детския поет и патрон на библиотеката - Стоян Дринов, още един талантлив представител на прославения панагюрски Дринов род.

Времето е било твърде кратко, за да развие Людмил Дринов изцяло своето дарование. Но и малкото по обем творчество, което ни е оставил, говори за осъзната индивидуалност, богата фантазия и овладяна литературна дарба. Освен детските си стихове, Людмил Дринов оставя и много стихотворения за възрастни. Сътрудничи в ученическия вестник "Струя", издаван от Първа мъжка гимназия в София. Бил е член на редакционната колегия на сп. "Ученически подем", публикувал е в списанията "Българска сбирка", "Угари", "Детски свят", във вестниците "Жупел", "Бранъ", "Мисъл и воля", "Трезвеност", "Ехо", "Светлоструй", става постоянен сътрудник на най-популярните за времето си детски списания "Детска радост" и "Светулка". За него Александър Спасов пише: "Вече гимназист, "Светулка" му открива страниците си и Людмил се нарежда в списанието с големите майстори на сладката българска реч".

 

Книгата е финансирана от Община Панагюрище по проект за стимулиране на местни творци "Панагюрище - духовност и творчество в едно".

«
Всички
© iLib  Прима-Софт