Анкета
В какви обучения, провеждани в библиотеката, бихте се включили?

начална компютърна грамотност
0.81% - 32
езикови
1.52% - 60
друго
61.32% - 2427

Гласували: 3958

Събития

Събитията през Националната библиотечна седмица в Панагюрище

21.05.2018

Библиотечната седмица от 14-ти до 18-ти май беше изпълнена със срещи, различни мероприятия и инициативи.

 

В понеделник от 17:30 ч. в читалнята за възрастни наши читатели се срещнаха лице в лице с журналиста и писател Иво Тодоров. Той заедно с директора на библиотеката Стефан Рапонджиев по-рано през деня посетиха и болница „Уни хоспитал”, с  която среща бе поставено начало на нашето съвместно сътрудничество с  медицинската институция.

Иво Тодоров е поет, писател и радио и телевизионен журналист. Работил е в БНР, Дарик радио и „Експрес”, главен редактор на „Здравей България” и „Часът на Милен Цветков” и др. Има 6 издадени книги – поезия, разкази и роман. Последните негови книги – поетичната „50 нюанса с Иво” и с разкази – „Мъжът, който се страхуваше да стане баща” бяха представени в библиотеката. Приятели и почитатели на Иво имаха възможността да проведат разговор с него и да разберат неговата лична позиция по важни житейски въпроси.

 

Вторника беше изпъстрен  с изложба на красивите творби на Пепа Машева и Асен Дипчев.

Пепа Машева е художник и учител по рисуване в нашия град. Асен Дипчев – строител по професия, поет и художник по душа и правнук на Райна Княгиня.

Изложбата бе открита от Стефан Рапонджиев и продължи с рецитал на стихове на Асен Дипчев от учениците Мария Илкова и Стоян Панчев. По няколко думи за себе си и изкуството си казаха и самите художници, след което се срещнаха и бяха поздравени от свои колеги, приятели и поддръжници. Голяма част от творбите на Дипчев са дарения – за общината, за читалището и местни фирми. Картина – Икона на Свети Иван Рилски от Пепа Машева е дарение за Спасо-Преображенския събор в Болград.

След представянето на изложбата имаше коктейл, с който завърши тази среща.

 

Срядата  беше „Ден на отворените врати” в библиотеката. Регистрацията на нови наши читатели около 30 на брой, както и пререгистрацията беше безплатна.

В този ден ни посетиха деца от Дневен център Дъга заедно с техните учители.

 

В четвъртък следобед ни гостуваха първокласници от училище „Двайсти април” с учител Дарина Стефанова. След като децата разгледаха библиотеката се настаниха в читалнята и им бяха прочетени няколко приказки, като начало. След това самите деца четоха приказки. По идея на главния библиотекар Стефан Рапонджиев  две приказки, една от които „Дядовата ръкавичка” бяха представени, като пиеси. В тях самите деца влизаха в определени роли, четейки от книгата и превъплътени в приказните герои. Това беше най- интересната част от срещата за децата.

 

Последният петъчен ден от библиотечната седмица завърши със срещата ни със сценариста и писател Момчил Николов и неговият роман „Последната територия”. Части от романа бяха превърнати в сценарий. Част от театралната трупа на читалище „Виделина”, с участието и на Стефан Рапонджиев, представиха пред  присъстващите откъси от сюжета на романа.

Интересният поглед на автора и познания и изследвания върху съня и осъзнатото сънуване, като акцент на творбата предизвикаха много въпроси от читателите, присъстващи на срещата.

Момчил Николов сподели, че работи по следващия си роман, който може да се нарече авантюристичен.

Така разнообразно и интересно премина нашата предишна библиотечна седмица.

 

 

Още за събитията тук, тук и тук

 

 

«
Всички
© iLib  Прима-Софт