Нови книги
Ватиканът : Роман / Жозе Родригеш Душ Сантуш

Скандални конспирации в особено големи размери. Кой може да стои зад всичко това? Какви могат да бъдат последствията?

Томаш Нороня изследва важни археологически находки в некропола под базиликата „Свети Петър“. Португалският учен обаче трябва да прекъсне работата си, защото самият глава на Католическата църква иска да се срещне с него. Папата му споделя секретна информация: Ватиканът е бил ограбен. Той му възлага задачата да разбере кой е откраднал важни документи, уличаващи висши духовни лица в огромни финансови злоупотреби.

С помощта на създадената от папата одиторска комисия Томаш бавно разплита мрежата от скандални измамнически схеми и парични машинации. За негово огромно учудване, те се простират извън границите на Ватикана и недвусмислено сочат към политическия елит. Докато португалецът се опитва да разбере кой от властимащите се бои от разкритията в откраднатите документи, е извършен безпрецедентен акт на покушение. „Ислямска държава“ отвлича папата и заплашва да го обезглави, ако не бъдат изпълнени исканията им. Светът е на ръба на религиозна война с апокалиптични последствия.

 

Лордът от планетата Земя : Роман / Сергей Лукяненко

 

 

С „Лордът от планетата Земя” всепризнатият майстор Сергей Лукяненко дава начало на новата вълна космически опери в руската литература.

 

Най-старата история на света. Момче спасява момиче от бандите в парка. Момичето му дава пръстен, с който се сгодява за него. Момчето израства в бившия Съветски съюз, служи в армията и става лидер на силова групировка. Момичето се оказва принцеса от далечна планета и когато времето настъпва призовава момчето при себе си.

Останалото? Останалото са битки с мечове, по-остри от атом, космически сражения, срещи със странни жители на други планети, вампири, интелигентни машини, свръхчовеци и бясно състезание за бъдещето на Вселената. 

Извисяване : Роман / Стивън Кинг

Гравитацията е котва, която ни дърпа към гроба. Да се отърсиш от нея означава да си свободен.

Днес повече от всякога светът е разделен и преградата между „ние” и „те” е все по-трудно преодолима. „Извисяване” Е роман на ужаса – ужаса на всички, попаднали в капана на предразсъдъците и заслепени от тях, неспособни да виждат по-далеч от носа си. „Извисяване” НЕ е роман на ужаса: вместо да ни стресне чрез някакво зловещо същество, за да ни накара да се осъзнаем, Кралят на хоръра, господарят на думите, разказва как можем да сме добри хора, когато не сме разединени.

Разбира се, не липсва и свръхестествен елемент – как иначе, нали авторът е Стивън Кинг? Случващото се със Скот Кери – уебдизайнер от Касъл Рок – е дори зловещо.  Скот започва да слабее необяснимо, а още по-необяснимо е,  че макар кантарчето му да отчита по-малко килограми, той продължава да носи същия размер дрехи… и теглото му все така намалява дори когато си напълни джобовете с тежки предмети.  Като капак Скот има и друга неприятност – наглед маловажна, но все пак  неприятност: кучетата на двете му съседки непрекъснато правят бели на моравата му. Опитите му да се разбере с тях „по човешки” удрят на камък. А и всички в Касъл Рок са настроени срещу Миси и Дирдри заради особената им сексуална принадлежност и отказват да посещават техния вегетариански ресторант. Скот им съчувства, но как да им помогне, след като го отблъскват?

Най-страшното е, че денят, който е отбелязал като нулев на календара, денят, в който той ще тежи нула килограма, наближава …

Ару Шах и краят на времето : Роман / Рошани Чокши

 

В отчаян опит да впечатли надутите си съученици и засрамена, че живее в музея, където работи майка й, тя запалва прокълнатата Лампа на Бхарата.

Обаче лампата няма как наистина да е прокълната… нали?

След като по погрешка пуска на воля древен демон, а съучениците и майка й остават замръзнали във времето, сега Ару трябва да се справи с цялата тази бъркотия, преди богът на разрушението да се събуди.

Заедно с устатия гълъб Бу и собствената си полусестра, за чието съществуване дори не е подозирала, тя трябва да открие онези, в които са се преродили петимата братя Пандави от индийската митология, и да извърши опасно пътуване през Царството на смъртта.

Ще успее ли Ару да развали проклятието и да върне времето? Все пак тя е само едно обикновено момиче. Или може би не съвсем...

Елайза и нейните чудовища : Роман / Франческа Запия

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.

Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.

Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката ѝ с Уолъс, дори здравият ѝ разум, започват да се разпадат... 

По-срамежливите тийнейджъри ще се разпознаят в образите на Елайза и Уолъс, и ще се уверят, че не е страшно да не попадат в групата на популярните.

Ако сте родители, то задължително трябва да прочетете тази книга. Новите технологии и социалните мрежи правят пропастта между поколенията по-голяма от преди. Дигиталните номади, както се наричат децата родени във времето на бума на технологиите, израстват в свят, твърде различен от този на родителите им. Ако се чудите какво прави вашето дете, непрекъснато забито в екрана на своя смартфон, то “Елайза и нейните чудовища” ще ви даде възможност да разберете.

 

 

© iLib  Прима-Софт