Новини
Стани търсач

На Богоявление, точно на този голям християнски празник, дадохме началото на една нова инициатива, насочена към четенето.

 

Арт-клуб „Асарел“ в партньорство с Общинска библиотека „Стоян Дринов“  гр. Панагюрище и с подкрепата на The Book Fairies Bulgaria, стартира своята дългосрочна инициатива „Вярвам в Книжни феи“. Всички ние оставихме знаци на място в Общинската библиотека, които ще водят до една детска книга и до книга за възрастни. Книгите са обозначени с панделка и със съответен стикер на Арт-клуб "Асарел", Общинска библиотека и The Book Fairies Bulgaria с текст:

 

Take this book, read it & leave it for the next person to enjoy.

 

Вземи тази книга, прочети я и я върни,
за да може следващият човек да ѝ се наслади.

 

Начинанието е дългосрочно, така че не забравяйте да се оглеждате всеки път, когато посещавате библиотеката. Търсете знаците. Превърнете се в детективи. Станете търсачи.

 

Книгите ще очакват, скрити там, човека, който ще ги намери, прочете и ще ги върне после обратно, за да може и друг да повярва в чудесата на Книжните феи.

 

 

А това е първият малък търсач.

 

 

Михаил Ефтимов е ученик в първи клас от ОУ "20-ти април". Днес той откри книгата "Топлото човече" от прекрасната Мая Дългъчева.

 

Още един спечелен проект

 

И тази година Общинска библиотека „Стоян Дринов” – Панагюрище кандидатства и успешно защити проект пред Министерството на културата. Общата стойност на проекта е 5765,44 лв. по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” – 2019 г.


Финансовата подкрепа по проекта е на стойност 5188,90 лв., а 576,54 лв. са собствени средства.


В проекта са включени 309 заглавия от 15 издателства. Преобладават произведения от съвременни български автори, детска художествена литература, научно-популярна литература за деца, литературознание, история.

 

Всички книги вече са обработени и са на разположение на нашите читатели.

 

Заповядайте при нас. Книжки има за всички.

 

Иновации в СУ „Нешо Бончев“

 

В днешно време, когато е все по-трудно да се грабне вниманието на учениците, ви представяме, книгите създанени от бончевци и техния учител по английски език – г-жа Силвия Бобекова.

 

Забавно и интересно е когато играеш и учиш със Scratch.

 

Scratch е среда за програмиране, позволяваща да се създават анимирани истории, интерактивни игри и др. Децата се забавляват с изображения, звуци, анимация и развиват творческото си мислене.

 

 

 

 

 

Вечер посветена на оперната прима Елена Николай

 

Вторник, 23 октомври 2018 г. от 17:30 ч.  в библиотеката, Община Панагюрище и Общинска библиотека "Стоян Дринов", организират вечер посветена на Елена Николай с откриване на фотоизложба и аудио прожекция с фотоси на оперетата "La Giconda" - Cremona 1934 год. с участието на Елена Николай.


                                             ОЧАКВАМЕ ВИ!

 

 

 

Световната оперна прима Елена Николай е родена на 24 януари 1905, на 85 км. от Панагюрище, в село Церово, Пазарджишко, като Стоянка Николова, но израства в Панагюрище, където живее при своите баба и дядо. Та затова панагюрци с право я смятаме за "своя".


От малка пее народни песни и обичта й към фолклора е подхранвана - дядо й обича да пее, а внучката често го подканя: "Пей, дядо! Пей, дядо!". Даже й излиза прякор "Пей, дядо!", твърди хроникьорът Александър Абаджиев в една от многобройните си публикации за великата певица. Стоянка се опитва да постъпи в Музикалната академия, но не успява. По житейски причини е принудена да замине при брат си в Америка, но все пак се озовава в Милано. И спечелва "жесток" конкурс за постъпване в прочутата консерватория "Джузепе Верди" - стотина кандидати за три места.


През сезона 1934/1935 г., дебютира като Азучена в "Трубадур" на Верди в малкото италианско градче Сало. Един шанс й дава заболяването на най-известното сопрано по онова време Педерцини - и Елена Николай вместо Сляпата, пее Лаура в "Джоконда" от Понкиели.  Това става в Кремона - града на знаменитите майстори на цигулки Страдивари, Амати, Гуарнери. Междувременно българката от Стоянка Николова получава артистичния си псевдоним Елена Николай.


Важен за кариерата й спектакъл е "Кавалерът на розата", дирижиран в "Сан Карло" в Неапол от автора Рихард Щраус. На репетиции прочутият композитор има някои забележки към певицата, но после е безкрайно доволен. След премиерните вечери Елена Николай 22 сезона е желан гост в града под Везувий. Идва ред и на миланската "Ла Скала".


Постепенно българката се налага като най-добрата изпълнителка на Азучена, Амнерис, Аделджиза в "Норма" (с Мария Калас в главната роля). Сантуца в "Селска чест", Далила в "Самсон и Далила" на Сен-Санс. Пее блестящо и Верди, и веристите, и руски автори (великолепна Марфа в "Хованщина"), и трудния Вагнеров репертоар: тя е първата Брунхилда на италианска сцена след войната.

В България Елена Николай пее само няколко пъти. Опероманите през далечната 1942 г. са могли да се възхищават от Амнерис, Аделджиза и Азучена. Имала е и триумфаотново в същите роли през 1956 г., както и на концерта й със Софийската филхармония на 10 февруари 1956 г., последен за проф. Саша Попов като главен диригент. По-късно се изявява като Еболи в "Дон Карлос" и Азучена.
Блестящата оперна певица, сама слиза от върха на операта и се превърна в блестяща филмова звезда, работила с най-големите майстори на италианското кино. Достатъчно е да споменем Виторио де Сика!
През последното десетилетие от живота си Елена Николай отново се връща към народната песен. "Някъде през 1983 или 1984 г. правех с нея интервю в тогавашния новотел "Европа", днес "Принцес" - спомня си Абаджиев. - Изведнъж тя запя - оперната прима пееше като истинска народна певица и когато излизах от апартамента й, навън се бяха събрали възхитени гости на хотела."
До смъртта й през 1993 г. в "Ла Скала" винаги е посрещана с уважение и преклонение. Дълги-дълги години златната табелка с името й стои на вратата на гримьорната, където са се подготвяли за спектакъл първите мецосопрани на театъра.

 

На 23 април ще ни гостува Ивелина Радионова с "България навеки"

Ивелина Димитрова Радионова е родена на 23 март 1977г. в гр. Провадия. Завършва висшето си образование в Икономически университет гр. Варна.

 

Споделя, че за нея поезията е не само хоби, тя е и начин на живот. От стиховете й изгряват лъчи на любов, вяра, мечти и красота.  „В тях присъстват най-съкровените чувства на жената, която обича живота, жадува за красота и топлина и е свободолюбива като птиците, конете, вятъра и  вихрения танц.”

 

Акцент в творчеството й е обичта й към родината и народните песни.

 

Автор е на стихосбирките „ България в сърцето ми” и  „ Златни нишки”. „ Копнеж по слънце”,  “В тебе аз ще остана”, и на новелата “Алтъна”.

По нейни стихове са създадени пет прекрасни песни.Сред любимите и поети са: Димчо Дебелянов, Пейо Яворов,  Елисавета Багряна,Станка Пенчева и  Маргарита Петкова.

 

През април 2016 година Ивелина Никова бе  един от представените през годината автори в нашата библиотека и се срещна с много свои почитатели от Панагюрище.

 

На 23 април  в понеделник тя отново ще ни гостува и ще представи пред нашата читателска аудитория новата си книга със заглавие „България навеки”.

 

 Заповядайте в читалнята за възрастни от 17:30, за да погалим сетивата си с красивото творчество на Ивелина - една родолюбива българка.

 

© iLib  Прима-Софт