Анкета
В какви обучения, провеждани в библиотеката, бихте се включили?

начална компютърна грамотност
0.64% - 23
езикови
1.55% - 56
друго
62.85% - 2275

Гласували: 3620

Събития
Мина Кръстева отново в Панагюрище

 

 

По празниците винаги се случват чудеса! Едно от тези истински чудеса е самият живот! На 11 май, в разгара на самия празник, посветен на библиотекаря, при нас, в Общинска библиотека "Стоян Дринов”, дойде, за да ни накара да се докоснем до кръговрата на живота, бургаската писателка Мина Кръстева! Авторката и нейната книга "Призрачните къщи” бяха представени от главния библиотекар Стефан Рапонджиев, който със своята ерудиция и артистичен талант ни потопи в атмосферата на разказите. Сборникът с разкази "Призрачните къщи" разказва за живота в едно българско село с много чувство за хумор. В книгата става дума не само за къщи, но и за хора и за техните преживявания.

 

Мина Кръстева с нескрита радост и възхищение ни разкри, че именно тук, в историческо Панагюрище, представя своята книга, още повече, че илюстратор на творбите е панагюрския художник Стайо Гарноев.

 

Присъстващите в библиотеката бяха очаровани от срещата с авторката!

 

СНИМКИ

Акордите на Георги Връбчев

 

На 14 април в Библиотеката беше представена новата книга с разкази на Георги Връбчев - „Акорди”. Съорганизатори на събитието бяха Арт клуб „Асарел”.

 

Авторът беше представен от директора на библиотеката Стефан Рапонджиев и Димитър Дънеков. Гостите бяха запознати с писателя и неговото творчество по интересен, вълнуващ начин. Господин Рапонджиев прочете един от разказите в сборника, а авторът още няколко. Георги Връбчев разказа за начина, по който се раждат разказите му, за емоцията в душата му, за музиката в главата му по време на писане. И както той казва: „Сборникът с разкази „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав.

 

 

 

 

Още за автора и книгата

 

Снимки от срещата

Благодарим за снимките на Арт клуб „Асарел”

 

"Дълбините на древността" на Румяна Халачева

 

На 6 октомври 2021 година гост на библиотеката беше Румяна Халачева.

Тя представи своята книга „Дълбините на древността”.

 

"Дълбините на древността" е книга с много истински случки, герои, места и събития. Тя е увлекателен съвременен роман, преплетен с най-важните моменти от българската история, в търсене на изгубения български дух и начините за възраждането му.


Книгата е писана в продължение на шест години и редактирана още две. Авторката не бърза да я завърши. Пишейки предимно късно вечер и нощем, когато безбройните й други задължения са приключили, тя осъзнава, че мечтае за възраждането на българския дух.

 

На срещата се събраха десетки любители на българската книга и с интерес слушаха авторката. Тя с вълнение разказа за себе си и за романа, в който са застъпени много теми: политика, икономика, знания за здравословен начин на живот, за личностно развитие и израстване, за начините един човек и един народ да променят съдбата си.

 

Присъстващите на литературната среща имаха възможност да получат автографи от Румяна Халачева и да изразят благодарността си с много цветя и красиви пожелания за нови вдъхновения и творческо дълголетие. 

 

 

ГАЛЕРИЯ

Тоня Борисова - "Нашенски зевзеци"

 

На 16 септември в Библиотеката гостува Тоня Борисова. Тя представи новата си книга "Нашенски зевзеци", която е в съавторство с нейния 98 годишен баща Кръстьо Рибаров. Той е най-възрастният дебютант в света.

 

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати индивидуални изпълнители певци, инстументалисти, музиканти, оркестри, хорове, фолклорни формации и ансамбли.

 

"Нашенски зевзеци“ е една ценност, за изпълнения ни с различни и разнообразни стилове книжен пазар. Книгата се чете на един дъх с незабравимите истории и техните послания, предадени чрез диалекта, характерен за всяка част от нашата страна. Образите на героите, оживяват пред читателя със своята пъстрота и създават емоцията, предадена през призмата на автора. Те са описани такива каквито ги е видял и запомнил. Чрез силата на думите, той ни пренася в едно отминало и различно за младите хора време. Време, което ни запознава с духа, бита, културата и морала на едно патриархално общество, което е истинския носител на родовите корени!

 

ГАЛЕРИЯ

 

Още снимки ТУК

Пламен Тотев в Панагюрище

 

На 22 юни в библиотеката се проведе среща с Пламен Тотев. Тази среща е част от юнските празници на изкуствата, организирани от Община Панагюрище.

 

Пламен Тотев е български литературен изследовател, журналист в областта на музиката, киното и книгоиздаването, автор на текстове на популярни песни. Собственик е на издателство „Персей“, което създава през 2004 г.

 

Той представи книгата си „Животът на класиката” и историческия роман „Дървото на Флокунгите” на Нобеловия лауреат Вернер фон Хейденстам.

 

Срещата беше изключително интересна и господин Тотев обеща отново да дойде и да доведе и други популярни български автори. Освен тях ще има и представяне на нови книги на известни чужди автори.

 

ГАЛЕРИЯ

Румен Стоичков отново в Панагюрище

 

На 15 октомври гост на библиотеката беше Румен Стоичков с новата си книга "По билото на миналото".

 

Румен Стоичков е познат на нашата публика. За трети път е в Панагюрище. Автор  е на над 2000 репортажа, някои от които намират място в книгите му („Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“ и „Ожадняла река“).

 

Румен Стоичков споделя, че винаги му е било интересно да посещава тези отдалечени места на България, до които достъпът е труден. Не само, за да се запознае с проблемите на хората там, но и да съхрани родовата, а понякога и националната памет, която притежават местата и хората. Дори е приел като своя мисия през последните 10 г. да съхрани тази памет. Казва, че пази хиляди часове записи и снимков материал от тези места.  А неговото хоби - да събира автографи от известни личности, може да се конкурира като количество събран материал с репортажите му. Има над 7000 подписа, които колекционира през последните 50 г. 

 

Поздрав към нашият гост отправиха певиците от ВГ Китка. 

 

ГАЛЕРИЯ

 

Виолета Кунева и първата ѝ книга „Почти всичко е наред”

 

На 7 октомври Библиотеката отново отвори врати за срещи с писатели и поети. Пръв наш гост бе младата и талантлива поетеса Виолета Кунева, която представи своята първа книга - стихосбирката „Почти всичко е наред”.

 

Виолета Кунева е родена и живее в София. Занимава се професионално с право. Има публикации в сайтове и издания за литература, сред които „Литературен вестник“, „Кръстопът“, „Литературен клуб“, „Кадър 25“, „Диаскоп комикс“ и други. Включена е в „Зоната“ – т. 1. на антология за съвременна българска поезия (2017, „АРС“), в онлайн антологията „Виждам Европа“ (2018, Фондация „Софийски салон за поезия“) и в алманаха „Любослов“ 2018 (2019, издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света). През 2018 г. е отличена с първа и трета награда в Националните конкурси за поезия „Биньо Иванов“ и „Добромир Тонев“.
През месец май 2019 г. ИК „Жанет 45“ издава дебютната ѝ стихосбирка „Почти всичко е наред“. 

 

ГАЛЕРИЯ

Отчитане на резултатите от Национален конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” – Панагюрище

 

 

На 3 юли в Библиотеката, при спазване на всички противоепидемични мерки, бяха обявени победителите в тазгодишния конкурс.

 

Жури в състав: Председател: Петър Анастасов и членове на журито Лидия Стоицева и Тодор Каракашев присъди следните награди:

 

Първа награда – Диплом, плакет и 350 лв. се присъждат на Росица Бошняшка за стихотворенията „Гладен съм” и "Шегобиец".

 

Втора награда – Диплом, плакет и 250 лв., се присъждат на Пламен Маслев за стихотворенията „Азбука” и „Концерт в зоопарка”.

 

Трета награда – Диплом, плакет и 100 лв. се присъждат на Мария Георгиева за стихотворенията „Дъжд” и „Котаракът Гошо”.

 

За първи път партньори на конкурса са Национално сдружение за развитие на детската литература „Дете и книга”. Те присъждат една специална награда.

Комплект книги, грамота и 100 лв. се присъждат на Христина Маджарова-Атанасова за стихотворенията „За мръсните ръце, разказано по детски” и „Рибки”.

 

Носителите на първа и втора награда присъстваха на награждаването и лично прочетоха своите творби.

 

Наградени творби

 

ГАЛЕРИЯ

 

Цветелина Цветкова и Лейди Гергана

 

У Северозапада отдавна нема живот, камо ли живи ора, але па у наше село. Ама я реших да останем. Абе не че реших, ама така се случѝ.

 

Я бех кметска дъщеря, а сега съм английска снаха. И е убаво, що я си го напрайх така. А вие може да се посмеете или да поревете с мене. А може и да си сипете една ракия. Кой кво си сака.

 

Така казва Лейди Гергана. А тя ни беше на гости на 5 март. Ние пък и се смяхме от сърце, и поревахме от смях. Те то голям смях беше.

 

Лейди Гергана е творение на Цветелина Цветкова. Един млад автор, който със сигурност умее да пише и да забавлява хората. Усмихната, лъчезарна и чаровна, тя веднага привлича внимание, когато влезе някъде.  Родена е във Видин. През годините се е занимавала с различни неща. Сега пише. Пише истории. А тази историята си заслужава. В нея се появяват английската кралица, Миле Китич и още много очаквани и неочаквани неща. От нея ще стане ясно, че в Северозапада може да ти се случи всичко.

 

Историята на Цветелина Цветкова става известна, от литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

 

ГАЛЕРИЯ

 

Честит празник, мамо!

 

Тази година в осмомартенската ни работилница твориха децата на библиотеката. Те направиха с много сръчност, старание и най-вече любов, картички за своите майки. Картичките са красиви, но още по-красиви са думите, с които те са изпълнени.

 

"Мамо, обичам те!"

"Мамо, ти си най-добрата майка на света!"

"Мамо, ти си родена да бъдеш майка."

"Мамо, обичам те, защото ме обичаш."

...

 

Думи, толкова прости, а в същото време предизвикват толкова много вълнение и любов. Думи, които всяка майка иска и трябва да чува не само на осми март, а през цялата година.

 

И ние ви обичаме мили деца.

Благодарим ви!

 

Снимки от работилницата за щастие

 

 

© iLib  Прима-Софт