Събития
Литературна вечер с творчеството на Добрина Симова

Среща-разговор и представяне на творчеството на авторката Добрина Симова се проведе в Общинска библиотека „Стоян Дринов”- град Панагюрище на 28 септември 2023 година. Творчество ѝ е многоцветно – пише стихове, очеркови скици, проблемни кореспонденции, афоризми, епиграми, SMS поезия, разкази и стихове за деца.
 
Добрина Симова е печатала и в централния периодичен печат. Нейни творби са преведени на френски и руски език.
 
След блестящото представяне на Добрина Симова от Директора на библиотеката г-н Стефан Рапонджиев, тя ни разказа за нейния живот и творчески път.
 
Публиката успя да се потопи в поетичния и духовен свят на авторката.
 
 
 
180 години от рождението на Георги Бенковски

На 20 септември, в навечерието на 180 години от рождението на Георги Бенковски – революционер и ръководител на Априлското въстание, в Общинска библиотека „Стоян Дринов” – град Панагюрище, бе представен филма „Князът – Георги Бенковски”. Във филма бе показана силата на личността на Бенковски и неговите чувства и копнежи за мечтаната и жадувана съдба на Родината. За свободата! В името на тази Свобода той забравя всичко… И е готов на пожертва целия си живот! Включени са епизоди, които разказват за срещата му с панагюрската учителка Райна Попгеоргиева, на която заръчва да ушие знамето на революцията. Наблегнато е и на самото пристигане на кървавото писмо, изпратено от Тодор Каблешков. Включени са и последните мигове от живота му, който свършва на река Костина…

 

Преди прожекцията на филма беше изпълнена част от поемата на г-жа Дочка Кацарева „Съдбовна пролет”, посветена на паметния Април 1876 година, запазил огнения дъх и върховното дело на Гаврил Груев Хлътев. Князът - Георги Бенковски!

 

В образите на Георги Бенковски и Райна Княгиня се превъплътиха Илия Немигенчев и Диана Иванова, а диктори - Гергана Пашова и г-н Стефан Рапонджиев - Директор на Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

 

Специален гост беше сценаристът и композитор на музиката на филма – проф. Симеон Александров Венков – правнук на поборника от Априлското въстание Тодор Карапетков.

 

Нестихващите аплодисменти на гостите в залата показаха преклонението пред подвига на Априлския „ангел”, както го нарича Захари Стоянов, и своето възхищение от всичко преживяно тази вечер.

 

СНИМКИ

 

Благодарим за снимките на Диана Стателова

 

Литературната вечер в столицата на „Априлий 1876”

На 7 юли, по покана на Общината и Общинска библиотека „Стоян Дринов” в Панагюрище – столицата на „Априлий 1876” – гостува носителят на най-значимото отличие на СБЖ – почетната значка „Златното перо”, дългогодишният журналист, литературен критик, публицист и почетен краевед Юлий Йорданов – член на Консултативния съвет на Съюза на българските писатели. В негова чест Общинска библиотека „Стоян Дринов” организира литературната вечер „В творческия свят на Юлий Йорданов”.

 

Юлий Йорданов е най-задълбоченият изследовател на духовното развитие в Българския Северозапад, съответно област Монтана и родния му град Лом. Доказателство за това са 18-те му книги с литературна критика и литературна история. Сериозно стойностни са изследванията му: „Писателят Змей Горянин – потъналото злато в дебрите на забравата”, „Сплетител на бунтовния дух”, „Съдба, прободена от перото” , „Чудотворството, наречено изкуство”, „Дарове на дарбата”, „Явлението „Торлашки напеви”, „Коваленко Петков – хронистът на Голинци”, „Перлата на перото”, „Оазис, държащ буден духа български”, „Ломчани, които не бива да забравяме”,  „През февруари при бащата на „Януари”, „Босоног по стърнището на белия лист”, „Северозападни опуси за талантливостта”, „Ключът за душата” и още и още…  Някои от тях вече са библиографска рядкост и авторът, поради големия интерес, ще трябва да направи нови издания или да продължава да задълбочава, да забива палешника на своето перо все повече и повече… - каза в творческия портрет на госта главният библиотекар Стефан Рапонджиев.

 

Ръководителят на библиотеката връчи на Юлий Йорданов наградата, която журито на Националния конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов”, организиран от Общинска библиотека „Стоян Дринов”, му присъди като лауреат на литературното състезание. Дълбоко развълнуван Юлий Йорданов сърдечно благодари за поканата и за присъдената му награда. След това говори за своите търсения и насоките на неговите изследователски цели, които си е поставил в областта на литературната критика и литературната история.

 

„В работата си като изследовател винаги съм се стремял да обърна внимание не на автори с национално признание, а на автори, останали в сянката им или с други думи казано: са страдалци на своето време. Случайно ли Димитър Иванов, известен на четяща България – пък и не само на нея – с псевдонима Елин Пелин - с трепереща от гняв ръка е написал: „Ако в България се роди гений, то това ще е геният на завистта!” И това важи не само за моя край, а и за цяла България, като се позовавам на казаното от чеха Константин Иречек, наблюдавал преди повече от век ставащото у нас: „За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което имат тук хората, да се преследват един друг и да развалят един другиму работата!” Ето така се родиха изследванията ми за Змей Горянин, Коваленко Петков, Йордан Радичков, Димитър Илиев, проф. Тодор Боров, Кръстьо Пишурка, Яна Язова, Кирил Петров – посочи Юлий Йорданов.”

 

Участниците в литературната вечер зададоха на госта планина от въпроси и получиха изчерпателни отговори. Той посети и исторически обекти в Панагюрище, свързани със субектите на неговите изследвания.

 

Текст: Лилия ХРИСТОЗОВА

 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА

 

 

Георги Връбчев и "Жените на другите"

 

"Жените на другите" е новият летен роман на Георги Връбчев, който разказва за шумни партита, криптосхеми и предателства и бе представен на 22 юни в Библиотеката.

 

„Романът е лятна, лежерна, готина история, която сега особено, би помогнала на всички нас да се пренесем в лятото. Героите са свободни духом, обичат да се забавляват – това е мотото на главния герой Тони Кис - финансов експерт на свободна практика, млад, условно „пенсиониран за заслуги“, на който, каквото и да му се случи, както и да му се рискува живота, той си казва „аз съм тук, за да се забавлявам и няма да бъда лош“, сподели автора пред читателите на Общинска библиотека „Стоян Дринов”- град Панагюрище.

 

Георги Връбчев бе представен от Главния библиотекар Стефан Рапонджиев, който с нескрито вълнение сподели впечатленията си от романа:  „Яркото присъствие на нежната половина от света превръща книгата в нещо повече от забавна, лятна и стилна история, разказана със завидна доза чувство за хумор.”

 

Гостите на библиотека останаха възхитени от срещата с автора и му пожелаха успехи при написването на следващите негови творби, които ще очакват с нетърпение.

 

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА

 

Бета Наур представя "Скитници"

 

На 4. май в Общинска библиотека „Стоян Дринов” станахме съпричастни с живота на един творец. На една скиталческа съдба. И не защото е нарекла своя роман „Скитници”, а защото е преодоляла множество превратности по своя път. Това е Елизабета Джамбазова, известна под псевдонима Бета Наур. Тя е автор с богата творческа биография. Нейни произведения можем да намерим както сред детските, така и сред сериозните и осмислени романи. Бета Наур има и не малко поетични книги. Печелила е награди в различни литературни конкурси – български и международни.

 

Писателката беше представена от директора на библиотеката, а гостите останаха възхитени от вълнуващата среща.

 

СНИМКИ

„Ние притежаваме само онова, което даваме."

 

На 23 март 2023 година в Общинска библиотека „Стоян Дринов” – гр. Панагюрище, гостува най-четения автор за 2022 година – Радослав Гизгинджиев. Майсторът на словото и любимец на панагюрските читатели представи своята последна книга „Недра”, а с нея и по-голяма част от творчеството си.

 

При откриването на срещата бе поднесена една „очарователна изненада”. Панагюрският славей Надежда Ковачева изпълни песента „По никое време” на Ивелина Балчева. 

 

Писателят сподели лични мисли и философски разсъждения за съществуването на живота и своето усещане за света.

 

„Ние притежаваме само онова, което даваме. Нищо друго не ни принадлежи. След 100 години в къщите ни ще живеят други хора.” – сподели майсторът на перото пред гостите на библиотеката.

 

Срещата беше изключителна, наситена с емоции и задъхващи моменти, също като затрогващите чувства и мисли, които поражда у читателя вселената от пленителните романи на Радослав Гизгинджиев. Пожелахме си нов роман, който да бъде представен първо в Общинска библиотека „Стоян Дринов”.

 

      СНИМКИ

 

 

Мина Кръстева отново в Панагюрище

 

 

По празниците винаги се случват чудеса! Едно от тези истински чудеса е самият живот! На 11 май, в разгара на самия празник, посветен на библиотекаря, при нас, в Общинска библиотека "Стоян Дринов”, дойде, за да ни накара да се докоснем до кръговрата на живота, бургаската писателка Мина Кръстева! Авторката и нейната книга "Призрачните къщи” бяха представени от главния библиотекар Стефан Рапонджиев, който със своята ерудиция и артистичен талант ни потопи в атмосферата на разказите. Сборникът с разкази "Призрачните къщи" разказва за живота в едно българско село с много чувство за хумор. В книгата става дума не само за къщи, но и за хора и за техните преживявания.

 

Мина Кръстева с нескрита радост и възхищение ни разкри, че именно тук, в историческо Панагюрище, представя своята книга, още повече, че илюстратор на творбите е панагюрския художник Стайо Гарноев.

 

Присъстващите в библиотеката бяха очаровани от срещата с авторката!

 

СНИМКИ

Акордите на Георги Връбчев

 

На 14 април в Библиотеката беше представена новата книга с разкази на Георги Връбчев - „Акорди”. Съорганизатори на събитието бяха Арт клуб „Асарел”.

 

Авторът беше представен от директора на библиотеката Стефан Рапонджиев и Димитър Дънеков. Гостите бяха запознати с писателя и неговото творчество по интересен, вълнуващ начин. Господин Рапонджиев прочете един от разказите в сборника, а авторът още няколко. Георги Връбчев разказа за начина, по който се раждат разказите му, за емоцията в душата му, за музиката в главата му по време на писане. И както той казва: „Сборникът с разкази „Акорди” е композиция от житейски акорди с либрето, странстващо в светове на трепет и изпитания, философски енигми, страст, предателства и стилно напомняне, че понякога животът е рокендрол и точно тогава е хубав.

 

 

 

 

Още за автора и книгата

 

Снимки от срещата

Благодарим за снимките на Арт клуб „Асарел”

 

"Дълбините на древността" на Румяна Халачева

 

На 6 октомври 2021 година гост на библиотеката беше Румяна Халачева.

Тя представи своята книга „Дълбините на древността”.

 

"Дълбините на древността" е книга с много истински случки, герои, места и събития. Тя е увлекателен съвременен роман, преплетен с най-важните моменти от българската история, в търсене на изгубения български дух и начините за възраждането му.


Книгата е писана в продължение на шест години и редактирана още две. Авторката не бърза да я завърши. Пишейки предимно късно вечер и нощем, когато безбройните й други задължения са приключили, тя осъзнава, че мечтае за възраждането на българския дух.

 

На срещата се събраха десетки любители на българската книга и с интерес слушаха авторката. Тя с вълнение разказа за себе си и за романа, в който са застъпени много теми: политика, икономика, знания за здравословен начин на живот, за личностно развитие и израстване, за начините един човек и един народ да променят съдбата си.

 

Присъстващите на литературната среща имаха възможност да получат автографи от Румяна Халачева и да изразят благодарността си с много цветя и красиви пожелания за нови вдъхновения и творческо дълголетие. 

 

 

ГАЛЕРИЯ

Тоня Борисова - "Нашенски зевзеци"

 

На 16 септември в Библиотеката гостува Тоня Борисова. Тя представи новата си книга "Нашенски зевзеци", която е в съавторство с нейния 98 годишен баща Кръстьо Рибаров. Той е най-възрастният дебютант в света.

 

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати индивидуални изпълнители певци, инстументалисти, музиканти, оркестри, хорове, фолклорни формации и ансамбли.

 

"Нашенски зевзеци“ е една ценност, за изпълнения ни с различни и разнообразни стилове книжен пазар. Книгата се чете на един дъх с незабравимите истории и техните послания, предадени чрез диалекта, характерен за всяка част от нашата страна. Образите на героите, оживяват пред читателя със своята пъстрота и създават емоцията, предадена през призмата на автора. Те са описани такива каквито ги е видял и запомнил. Чрез силата на думите, той ни пренася в едно отминало и различно за младите хора време. Време, което ни запознава с духа, бита, културата и морала на едно патриархално общество, което е истинския носител на родовите корени!

 

ГАЛЕРИЯ

 

Още снимки ТУК

© iLib  Прима-Софт