Събития
Тоня Борисова - "Нашенски зевзеци"

 

На 16 септември в Библиотеката гостува Тоня Борисова. Тя представи новата си книга "Нашенски зевзеци", която е в съавторство с нейния 98 годишен баща Кръстьо Рибаров. Той е най-възрастният дебютант в света.

 

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. Редактира книги. Реализирала е над 670 авторски поетично-музикални спектакъла, на които е сценарист, режисьор, изпълнител на стиховете и на песни от различни фолклорни области. В спектаклите й участват изтъкнати индивидуални изпълнители певци, инстументалисти, музиканти, оркестри, хорове, фолклорни формации и ансамбли.

 

"Нашенски зевзеци“ е една ценност, за изпълнения ни с различни и разнообразни стилове книжен пазар. Книгата се чете на един дъх с незабравимите истории и техните послания, предадени чрез диалекта, характерен за всяка част от нашата страна. Образите на героите, оживяват пред читателя със своята пъстрота и създават емоцията, предадена през призмата на автора. Те са описани такива каквито ги е видял и запомнил. Чрез силата на думите, той ни пренася в едно отминало и различно за младите хора време. Време, което ни запознава с духа, бита, културата и морала на едно патриархално общество, което е истинския носител на родовите корени!

 

ГАЛЕРИЯ

 

Още снимки ТУК

Пламен Тотев в Панагюрище

 

На 22 юни в библиотеката се проведе среща с Пламен Тотев. Тази среща е част от юнските празници на изкуствата, организирани от Община Панагюрище.

 

Пламен Тотев е български литературен изследовател, журналист в областта на музиката, киното и книгоиздаването, автор на текстове на популярни песни. Собственик е на издателство „Персей“, което създава през 2004 г.

 

Той представи книгата си „Животът на класиката” и историческия роман „Дървото на Флокунгите” на Нобеловия лауреат Вернер фон Хейденстам.

 

Срещата беше изключително интересна и господин Тотев обеща отново да дойде и да доведе и други популярни български автори. Освен тях ще има и представяне на нови книги на известни чужди автори.

 

ГАЛЕРИЯ

Румен Стоичков отново в Панагюрище

 

На 15 октомври гост на библиотеката беше Румен Стоичков с новата си книга "По билото на миналото".

 

Румен Стоичков е познат на нашата публика. За трети път е в Панагюрище. Автор  е на над 2000 репортажа, някои от които намират място в книгите му („Преди забравата“, „Из стръмнините на България“, „Някъде там“, „Сърце на длан“ и „Ожадняла река“).

 

Румен Стоичков споделя, че винаги му е било интересно да посещава тези отдалечени места на България, до които достъпът е труден. Не само, за да се запознае с проблемите на хората там, но и да съхрани родовата, а понякога и националната памет, която притежават местата и хората. Дори е приел като своя мисия през последните 10 г. да съхрани тази памет. Казва, че пази хиляди часове записи и снимков материал от тези места.  А неговото хоби - да събира автографи от известни личности, може да се конкурира като количество събран материал с репортажите му. Има над 7000 подписа, които колекционира през последните 50 г. 

 

Поздрав към нашият гост отправиха певиците от ВГ Китка. 

 

ГАЛЕРИЯ

 

Виолета Кунева и първата ѝ книга „Почти всичко е наред”

 

На 7 октомври Библиотеката отново отвори врати за срещи с писатели и поети. Пръв наш гост бе младата и талантлива поетеса Виолета Кунева, която представи своята първа книга - стихосбирката „Почти всичко е наред”.

 

Виолета Кунева е родена и живее в София. Занимава се професионално с право. Има публикации в сайтове и издания за литература, сред които „Литературен вестник“, „Кръстопът“, „Литературен клуб“, „Кадър 25“, „Диаскоп комикс“ и други. Включена е в „Зоната“ – т. 1. на антология за съвременна българска поезия (2017, „АРС“), в онлайн антологията „Виждам Европа“ (2018, Фондация „Софийски салон за поезия“) и в алманаха „Любослов“ 2018 (2019, издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света). През 2018 г. е отличена с първа и трета награда в Националните конкурси за поезия „Биньо Иванов“ и „Добромир Тонев“.
През месец май 2019 г. ИК „Жанет 45“ издава дебютната ѝ стихосбирка „Почти всичко е наред“. 

 

ГАЛЕРИЯ

Отчитане на резултатите от Национален конкурс за непубликувана поезия за деца „Стоян Дринов” – Панагюрище

 

 

На 3 юли в Библиотеката, при спазване на всички противоепидемични мерки, бяха обявени победителите в тазгодишния конкурс.

 

Жури в състав: Председател: Петър Анастасов и членове на журито Лидия Стоицева и Тодор Каракашев присъди следните награди:

 

Първа награда – Диплом, плакет и 350 лв. се присъждат на Росица Бошняшка за стихотворенията „Гладен съм” и "Шегобиец".

 

Втора награда – Диплом, плакет и 250 лв., се присъждат на Пламен Маслев за стихотворенията „Азбука” и „Концерт в зоопарка”.

 

Трета награда – Диплом, плакет и 100 лв. се присъждат на Мария Георгиева за стихотворенията „Дъжд” и „Котаракът Гошо”.

 

За първи път партньори на конкурса са Национално сдружение за развитие на детската литература „Дете и книга”. Те присъждат една специална награда.

Комплект книги, грамота и 100 лв. се присъждат на Христина Маджарова-Атанасова за стихотворенията „За мръсните ръце, разказано по детски” и „Рибки”.

 

Носителите на първа и втора награда присъстваха на награждаването и лично прочетоха своите творби.

 

Наградени творби

 

ГАЛЕРИЯ

 

Цветелина Цветкова и Лейди Гергана

 

У Северозапада отдавна нема живот, камо ли живи ора, але па у наше село. Ама я реших да останем. Абе не че реших, ама така се случѝ.

 

Я бех кметска дъщеря, а сега съм английска снаха. И е убаво, що я си го напрайх така. А вие може да се посмеете или да поревете с мене. А може и да си сипете една ракия. Кой кво си сака.

 

Така казва Лейди Гергана. А тя ни беше на гости на 5 март. Ние пък и се смяхме от сърце, и поревахме от смях. Те то голям смях беше.

 

Лейди Гергана е творение на Цветелина Цветкова. Един млад автор, който със сигурност умее да пише и да забавлява хората. Усмихната, лъчезарна и чаровна, тя веднага привлича внимание, когато влезе някъде.  Родена е във Видин. През годините се е занимавала с различни неща. Сега пише. Пише истории. А тази историята си заслужава. В нея се появяват английската кралица, Миле Китич и още много очаквани и неочаквани неща. От нея ще стане ясно, че в Северозапада може да ти се случи всичко.

 

Историята на Цветелина Цветкова става известна, от литературната инициатива "Пощенска кутия за приказки".

 

ГАЛЕРИЯ

 

Честит празник, мамо!

 

Тази година в осмомартенската ни работилница твориха децата на библиотеката. Те направиха с много сръчност, старание и най-вече любов, картички за своите майки. Картичките са красиви, но още по-красиви са думите, с които те са изпълнени.

 

"Мамо, обичам те!"

"Мамо, ти си най-добрата майка на света!"

"Мамо, ти си родена да бъдеш майка."

"Мамо, обичам те, защото ме обичаш."

...

 

Думи, толкова прости, а в същото време предизвикват толкова много вълнение и любов. Думи, които всяка майка иска и трябва да чува не само на осми март, а през цялата година.

 

И ние ви обичаме мили деца.

Благодарим ви!

 

Снимки от работилницата за щастие

 

 

Мартеничка направи - дърво украси

 

Пролетта идва! А неин предвестник е първи март. И по този повод на 27 февруари в библиотеката беше пълно с деца. С помощта на библиотекари, учители и родители малките ни приятели се научиха как се изработва този символ на новото начало, на прераждането, на идващата пролет.

 

Всички, които участваха в работилницата за мартенички много се зарадваха, когато разбраха, че и библиотеката ще се включи в общинската инициатива „Да закичим с мартеница за здраве и благоденствие”. С невероятна сръчност и бързина творяха ли, творяха. Усукваха конци, правиха възли и усмивки имаше навсякъде. Техните мартенички ще са на едно дърво в центъра на града и ще се виждат от всички. Добър стимул да се потрудят здраво.

 

А това е нашето дърво.

 

 

 

Още снимки от работилницата за мартенички

 

 

 

50 години от откриването на новата сграда на библиотеката

 

На 31 януари 2020 година Общинска библиотека "Стоян Дринов" отпразнува своя 50-годишен юбилей. Юбилей, свързан с 50 години от построяването на новата сграда на библиотеката.

 

В препълнената зала, пред многото приятели, с много вълнение, спомени и емоции, директорът на библиотеката Стефан Рапонджиев представи развитието й през годините, от нейното създаване през далечната 1860 година до сега.

 

160 години са много време. Време през което са се случили много неща. Време, през което библиотеката е била не само хранилище на книги, а и място, където са се провеждали различни срещи - с писатели, поети, художници, композитори, музиканти, млади таланти и други. Тя е място, където винаги можеш да научиш нещо ново - чрез книгите, подредени на стелажите; чрез информационните ресурси, достъп до които имаш през интернет; чрез срещите с различни хора.

 

А новата сграда, за да я има, заслугата е на Тинка Юрукова, библиотекар от 1948 до 1976 година. Една жена, която сбъдва своята мечта. Една жена, за която библиотеката е като втори дом. Една жена, дала нещо значимо за града и оставила своето послание на следващите библиотекари - да бъдем добри и да помагаме на хората.

 

Тържествената вечер продължи с изяви на млади таланти.

 

В памет на Тинка Юрукова, талантливата Виктория Манева изпълни песента на Емил Димитров „Ако си дал”.

 

Младежката театрална студия към НЧ „Виделина-1865”, с ръководител г-жа Дочка Кацарева представиха откъс от поемата на Петко Славейков „Изворът на белоногата”.

 

А талантливият Иван Бондар разчувства с изпълнението си на „Старите огнища” на Емил Димитров.

 

Освен това, ВГ „Радеан”, с художествен ръководител г-жа Анета Калпакова, изпълни песните „Каменград” и „Райна Княгиня”.

 

С кратък рецитал се включи и актьорът Георги Радомиров, който подари на библиотеката филм за Павел Бобеков, сниман по случай 100 години от Априлското въстание.

 

На празника бяха и бивши библиотекари. Хора, останали завинаги в семейството на библиотеката.

 

Благодарим на всички, че бяхте част от нашия празник!

 

Още можете да прочетете тук, тук и тук.

 

ГАЛЕРИЯ

Снимките са на Спаска, Магдалена и Николай. Благодарим ви приятели!

Поетичната книга "Шарени криле" на Стефка Данева

 

В петък, на 8 ноември - Архангеловден,  в читалнята за възрастни бе представена новата книга на д-р Стефка Данева „Шарени криле”.

 

В препълнената с колеги на авторката и нейни почитатели зала, ученикът Стоян Панчев сложи начало на срещата, като рецитира стихотворението „Българска Княгиня”, с което Стефка Данева спечели III-та награда от Националния литературен конкурс за детска поезия  2017 г.

 

Главният библиотекар Стефан Рапонджиев, представи авторката, след което тя разказа за себе си и творчеството си: 

 

„За мен винаги е било изключително важно децата не само да четат и слушат стихове в рими. Всяко стихотворение трябва да донесе непозната дума, информация за събитие, да носи човеколюбие, да вдъхва патриотизъм и родолюбие и добро послание“.

 

Стиховете в „Шарени криле” на Стефка Данева са двадесет и шест малки пиеси, в които едно дете споделя своето виждане и усещане за свят, създава със своя приказно-учуднен поглед, в който приказното не е чудно, а естествено. Това са малки притчи за християнските ценности, за родолюбието и книголюбието, фантазни етюди, в които фантазията и играта непрестанно обменят поетически съдържания. Един утопичен свят, който приютява и спасява. Стихотворенията в книгата са илюстрирани с рисунки на деца от различни възрасти.

 

Две момичета от 9 кл. на СУ „Нешо Бончев” проведоха импровизирано интервю с авторката и получиха заслужени аплодисменти.

 

Срещата завърши с автографи, снимки и пожелания за нови срещи.

 

 

 

Виж снимки ТУК

 

© iLib  Прима-Софт